Kljub številnim poletnim turbulencam, ko je evropska krovna košarkarska organizacija Fiba Europe umaknila svoje priznanje in klubom ter zvezam izrekla številne grožnje, se danes začenja 16. sezona lige ABA. Slovenija bo imela v jadranskem tekmovanju to pot v Krki in Olimpiji dva predstavnika, Srbija štiri (Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks, FMP), Hrvaška tri (Cedevita, Cibona, Zadar), Črna gora in Makedonija prav tako po dva (Budućnost, Mornar ter MZT Skopje, Karpoš Sokoli) ter BiH enega (Igokea). Poleg košarkarjev v novomeškem in ljubljanskem klubu bodo slovenske barve zastopali še Vlatko Čančar (Mega Leks), Mirza Begić (Cedevita), Nebojša Joksimović, Žan Mark Šiško (oba Cibona), Maj Kovačevič (Zadar) in Blaž Mahkovic (Igokea).

Večina slovenskih ljubiteljev košarke bo drugo leto zapored prikrajšanih za spremljanje tekem jadranske lige po televizijskih ekranih. To možnost bodo imeli le naročniki Telekoma Slovenije, ki si je dvoletno pravico pridobil lani. Takrat je namreč šestletne ekskluzivne pravice prenosov za 6,2 milijona evrov kupila Arena Sport, ki je v lasti Telekoma Srbija. Slednjega naj bi v prihodnosti želel kupiti Telekom Slovenije, ki je na podlagi tega pridobil dvoletne pravice prenosov lige ABA v Sloveniji.

Od slovenskih predstavnikov bo prva na parket stopila Olimpija, ki jo že danes ob 21. uri v Sremski Mitrovici čaka obračun z Mega Leksom. »Mega je lanski finalist lige ABA, a v Sremsko Mitrovico zagotovo ne potujemo z belo zastavo,« pravi trener Olimpije Gašper Okorn, ki to pot še ne bo mogel računati na poškodovana kapetana Mirka Mulalića in Semena Šaškova. 43-letni Ljubljančan pričakuje, da bosta v letošnji sezoni lige ABA kakovostno močno izstopala Crvena zvezda in Cedevita. »Ta dva kluba sta v neki drugi galaksiji. Potem pridejo Budućnost, Partizan in MZT, sledi pa velika gruča izenačenih ekip.« Krka bo zaradi včerajšnjega superpokalnega obračuna v ligi ABA prvo tekmo odigrala v soboto, ko bo v Novem mestu gostila novinca v ligi Karpoš Sokoli. »Že uvodni obračuni v ligi ABA bodo hitro razkrili, kakšen je naš domet. Tekmovanje bo izredno kakovostno, saj veliko ekip nastopa v evropskih tekmovanjih in so se temu primerno okrepile,« je povedal trener Krke Dejan Mihevc in imel ob tem v mislih Crveno zvezdo, ki bo nastopala v evroligi, Olimpijo, Budućnost in MZT, ki bodo igrali v evropskem pokalu, ter Partizan, Mega Leks, Cibono in Igokeo ali Mornar, ki bodo člani novoustanovljene Fibine lige prvakov. Poraženec kvalifikacijskega obračuna Igokea – Mornar bo evropsko sezono nadaljeval v Fibinem evropskem pokalu.

Ob vsem je treba izpostaviti še, da bo v 1. krogu nastopil tudi Zadar, ki ima od 3. junija letošnjega leta s strani Fibinega arbitražnega razsodišča BAT zaradi neporavnanih obveznosti do slovenskega trenerja Aleša Pipana in igralca Uroša Zadnika prepoved nastopanja v mednarodnih tekmovanjih, kar liga ABA nedvomno je. A direktor Krešimir Novosel razlaga drugače. »Pomembno je, kako se naša liga obravnava. Evroliga nas vodi kot domače tekmovanje, zato bo Zadar igral.« Vodstvo lige tako sodelujočim klubom pošilja sporočilo, da jim ni treba spoštovati odločitev BAT, čemur so se ob sprejetju pravil Fibe zavezali. O omenjenem primeru so bili na Evroligi obveščeni, hkrati pa bo zanimivo tudi ravnanje Košarkarske zveze Hrvaške, ki bi bila ob registraciji novih igralcev prav tako v prekršku.

Liga ABA, 1. krog, danes ob 19. uri: Cedevita – Budućnost, ob 21. uri: M. Leks – Olimpija, jutri ob 19. uri: C. zvezda – MZT, ob 21. uri: Zadar – FMP, sobota ob 17. uri: Krka – Karpoš, ob 19. uri: Mornar – Partizan, nedelja ob 17. uri: Igokea – Cibona.