Delnice nemškega bančnega velika Deutsche Bank AG so v zadnjem letu izgubile nekaj več kot 50 odstotkov vrednosti, najnižje vrednosti so dosegle v začetku tedna, ko se je z njimi trgovalo malo nad 10 evri za posamezno delnico, potem ko je v javnost prišla novica o 14 milijard dolarjev vredni poravnavi, povezani s prodajo hipotekarnih obveznic. Grozeča kazen je skoraj primerljiva s tržno kapitalizacijo banke. Analitiki so sprva ocenjevali, da bo potreben znesek za poravnavo znašal od 4 do 5 milijard dolarjev. Da pa plazu slabih novic, ki so jih bili deležni delničarji bančnega velikana, ne bi bilo konec, so se na trgu začeli pojavljati ugibanja in primerjave, ali gre Deutsche Bank po poti banke Lehman Brothers, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel izključila državno posredovanje. Delno pomiritev vlagateljev je doseglo vodstvo banke, potem ko so napovedali odprodaje njihovega zavarovalnega posla v Veliki Britaniji za dobro milijardo evrov in s tem vsaj začasno umirili žogico okoli nadaljnjega zbiranja kapitala za zagotovitev kapitalske ustreznosti banke.

Finančni sektor zna biti v tekočem tednu na udaru tudi zaradi epilogov, povezanih s prodajo hipotekarnih instrumentov. Britanska banka Royal Bank of Scotland (RBS) je sporočila, da je pristala na 1,1 milijarde dolarjev (982 milijonov evrov) vredno kazen, ki so ji jo zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev pred izbruhom finančne krize v letu 2008 dosodile ameriške oblasti.

V iskanju signalov o prihodnjih ukrepih centralnih bankirjev se lahko na trg ponovno prikrade nekaj več negotovosti, saj so finančni trgi ponovno postali močno odvisni od njihovih denarnih politik, predvsem pa nevarnost preti v zaupanju vlagateljev v učinkovitost in sposobnost denarnih politik v boju z inflacijo.