Praktično ga ni avtomobila, ki je zaslovel v filmu ali televizijski nanizanki, pa zanj ne bi vedeli, kateri štirikolesnik je. Se pravi, za katero znamko in kateri model gre. Tudi če gre za povsem predelana vozila, se vseeno v veliki večini primerov ve, kateri avtomobil je služil za njegovo osnovo. Za slavno vozilo neznane vrste je bilo tako treba pogledati drugam – k risanim serijam. Šele tam smo našli tako, ki je pravzaprav izmišljeno, takšno, ki ga na cestah ni. Oziroma ga ni bilo, dokler se ni pojavilo v risanki. Ko se je, in ko je ta postajala vedno bolj priljubljena, pa so ga v njegove barve pobarvali mnogi lastniki oblikovno podobnih kombijev. In kar je najzanimiveje – vozilo ne bi moglo imeti primernejšega, zgovornejšega imena. Gre namreč za Mystery machine, kar bi v prevodu pomenilo Skrivnostni stroj, iz risane serije Scooby-Doo.

Polno različnih kandidatov

Saj ga poznate, znameniti modro-zeleni kombi z dvema oranžnima rožama in velikim napisom Mystery machine v enaki barvi, katerega lastnik je Fred, z njim pa se dogodivščinam naproti vozijo še Shaggy, Daphne, Velma in prvo ime, pes Scooby-Doo. Omenjeni prijatelji, združeni v skupino Mystery Inc., ljubiteljsko rešujejo skrivnosti raznih kriminalnih dejanj, Mystery machine pa je njihovo glavno prevozno sredstvo, ki jih popelje tako rekoč po vsem svetu. Tudi z njegovo pomočjo na koncu prijatelji razvozlajo marsikatero zagonetko, pri čemer je torej zanimivo, da je do danes ostala nerazvozlana tista, ki bi nedvoumno razkrila, kateri avto sploh vozijo.

Skrivnostni stroj je namreč skrivnosten do te mere, da že vse od konca 60. let prejšnjega stoletja, ko je risana serija postala hit, muči ljubitelje serije. Seveda se pojavljajo številna ugibanja, a skrivnosti Skrivnostnega stroja ni razvozlal še nihče. Mnogi sicer menijo, da je v risani seriji upodobljen volkswagen microbus, predvsem zaradi splošne oblike in hipijevskih barv, a so prav tako številni to možnost zavrnili zaradi drugačnega zadka. Kandidat nekaterih je tudi Fordov kombi econoline, ki mu je po obliki še bolj podoben, a mu manjkajo značilni zračniki ob sprednjih lučeh. Prav tako odpade favorit številnih dodge A100 – ponovno zaradi povsem drugačnih sprednjih luči pa tudi značilnih bočnih linij, ki jih na narisanem vozilu ni. Še najbolj pa je Skrivnostnemu stroju podoben chevrolet chevy sportsvan, a ga izda spet precej drugačen zadek. Po vseh ugibanjih so se tako oboževalci zedinili v tem, da je avtorjem za navdih očitno služilo več vozil.

Na cestah jih je veliko

A tu so zgodba o skrivnosti Skrivnostnega stroja še ne konča. Kot nalašč so jo še poglobili tudi ustvarjalci filma z naslovom Scooby-Doo iz leta 2002. Celo za film se namreč ne ve, kateri avto so v njem uporabili, »spletni detektivi« pa so naposled sklenili, da so med snemanjem uporabili dva različna – chevyja sportsvana in britanskega bedforda CF. A naj bo kateri izmed omenjenih ali pa kakšen povsem drug, vsaj na daleč podoben kombi, njegova priljubljenost je marsikaterega oboževalca pripeljala do tega, da je po njegovem vzoru prebarval svoj kombi. Tako jih je danes predvsem v ZDA na cestah kar nekaj, samo letos pa sta dva spisala prav neverjetni zgodbi. Z enim izmed takšnih je tako julija 51-letna Sharon Kay Turman v Reddingu v Kaliforniji bežala pred policijo in v pravem filmskem zasledovanju ničkolikokrat prevozila rdečo luč, prekoračila vse hitrostne omejitve in poškodovala številne mimovozeče avtomobile. Še slabše pa jo je dva meseca prej odnesel možakar iz St. Paula v Minnesoti, ki je lastniku po imenu Guy Frechette najprej izpred hiše uspešno ukradel v barve Skrivnostnega stroja prebarvano vozilo, a se že nekaj kilometrov z njim čelno zaletel v hišo in ga popolnoma uničil. Zakaj ga je sploh ukradel, pa je še ena skrivnost – policija namreč možakarja (še) ni izsledila.