Z zanimivimi številkami je postregel Peter Pen, glavni trener slovenske moške alpske smučarske reprezentance v hitrih disciplinah, po prihodu iz Južne Amerike. Slovenci so na snegu v Čilu preživeli 32 dni, trenerji so na dan na terenu opravljali svoje poslanstvo od 12 do 16 ur, v Južno Ameriko so pretovorili 3200 kilogramov prtljage, ljubiteljski kuhar je tekmovalcem in trenerjem pripravil 700 obrokov hrane, alpski smučarji pa so opravili 150 smukaških kilometrov. Dnevni urnik je bil za tekmovalce naporen, saj so vstajali ob šestih zjutraj, se z avtobusom odpravili na teren, kjer so preživeli na snegu od šest do osem ur, se vrnili na kosilo, popoldan pa so imeli kondicijski trening in analize treningov.

»Projekt Čile je bil v finančnem smislu vreden 100.000 ameriških dolarjev. Želim jih upravičiti z dobrimi rezultati in maksimalno pripadnostjo slovenskemu alpskemu smučanju,« je odločen Peter Pen. Mariborčan v preteklih sezonah nikoli ni tarnal nad razmerami v slovenski reprezentanci hitrih disciplin, a je nekajkrat opozoril, da imajo slovenski alpski smučarji na razpolago precej manj trenerskih rok kot tekmeci. V tej sezoni je bilo Penu vsaj v Čilu lažje, saj je proračun moške reprezentance v hitrih disciplinah po besedah vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Mihe Verdnika za 70 odstotkov višji kot pretekla leta.

Hrobat in Kosi v Čilu pet tednov

»V reprezentanci hitrih disciplin ni več trenerja Gregorja Družine, namesto njega se nam je pridružil Matjaž Marušič. Dodana vrednost reprezentance je Gašper Marguč. Razpolagamo s podobnimi sredstvi kot lani, le da smo jih nekoliko prerazporedili,« je dodal Verdnik. »Lahko rečem, da imamo sedaj v slovenski reprezentanci hitrih disciplin primerljive pogoje s številnimi tekmeci. To se je poznalo že v Čilu, kjer sem se lahko bolj posvečal logistiki,« je priznal Pen.

Slovenski alpski smučarji so poudarjali, da so imeli v Čilu odlične razmere za trening, da pa so imeli največ težav z nadmorsko višino, saj so bivali na 3000 metrih nadmorske višine. Miha Hrobat in Klemen Kosi sta v Čilu preživela kar pet tednov, drugi štiri. »Proti koncu priprav sem vse težje vstajal. Za pripravo na treninge sem moral porabiti več energije kot na začetku priprav. Na srečo sem imel v preteklosti veliko izkušenj, tako da mi je bilo s tega stališča lažje,« je čilsko izkušnjo opisal Boštjan Kline, slovenski alpski smučarski prvak pretekle zime, ko se je po enkrat v obeh hitrih disciplinah uvrstil na zmagovalne stopničke.

Sponzorji ostajajo zvesti

»Zaradi ugodnih vremenskih razmer je bila na južni polobli snežna podlaga na ravni tekem svetovnega pokala. Imeli smo res srečo, hkrati pa smo morali biti ves čas maksimalno zbrani. Še najbolj smo trepetali, ali bodo vremenske razmere zdržale do konca. Vesel sem tudi, da je poškodba gležnja, vsaj kar zadeva treninge na snegu, preteklost. Občasno čutim bolečine, ko sem zelo utrujen pri kondicijski vadbi, sicer pa je v redu,« pravi Rok Perko, za Andrejem Špornom drugi najstarejši slovenski alpski smučar. »Na vsako tekmo se maksimalno pripravim ter skušam dati od sebe maksimum. Kot vsi veste, mi bolj ustrezajo smuki, na katerih je treba imeti veliko poguma. Upam, da bom v tej sezoni blestel tudi na kakšni drugi podlagi,« si želi Šporn.

Martin Čater se veseli predvsem veleslalomskega napredka v tej sezoni. »V Čilu smo sicer največ trenirali smuk, a sem prepričan, da mi bo veleslalomski napredek koristil,« verjame Čater. Klemen Kosi in Štefan Hadalin sta z uvrstitvami najbolj navduševala v Čilu ter se uvrstila tudi na zmagovalni oder kontinentalnega pokala. Hadalin pravi, da je tega dejstva sicer vesel, da pa bi ga zelo veselilo, če bi ponovil uvrstitve na tekmah evropskega pokala ter naredil napredek v svetovnem pokalu. Kosi verjame, da bo sistem treninga Petra Pena popeljal slovensko reprezentanco do vidnih uspehov.

Predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje znotraj SZS Iztok Klančnik poudarja, da je vesel, da so podpisali vse sponzorske pogodbe, zadnjo včeraj z Generalijem, ki je obljubil dveletno zvestobo. »Imamo dobro osnovo za pogon,« je prepričan Klančnik, ki ga veseli tudi dejstvo, da nova tiskovna predstavnica na SZS Špela Pretnar prejema plačo iz naslova skupnih služb.