Ples pod slovenskimi košarkarskimi obroči se znova začenja. Drevi bosta državni prvak Helios in pokalni zmagovalec Krka odigrala tradicionalni superpokalni obračun, ki služi kot uvod v novo sezono. Ker je v igri lovorika, popuščanja na parketu ne bo. Domžalčani bodo poskušali superpokal osvojiti prvič v klubski zgodovini. Zanj so se v letih 2007 in 2008 že borili, a je bila obakrat uspešnejša Olimpija. Drugače je pri Novomeščanih, ki se bodo za prvo lovoriko v novi sezoni potegovali že sedmič zapored. V letih 2010, 2011, 2012 in 2014 so jo osvojili, po enkrat pa klonili proti Olimpiji (v vitrinah jih ima sedem) in lani Tajfunu, ki ga je takrat vodil še njihov sedanji trener Dejan Mihevc.

Poškodbe pustile posledice

V obračun bosta ekipi vstopili z drugačnimi občutki. Jakša Vulić je Helios lani prevzel sredi sezone, ko je odšel Gašper Okorn. Moštvu je uspel vcepiti svoje ideje in na koncu tudi nekoliko presenetljivo prišel do naslova državnega prvaka. Domžalčanom je poleti Vulića uspelo zadržati, a hrvaški trener s sestavljeno ekipo še ni povsem zadovoljen. »Pripravljalno obdobje za nas ni bilo pretirano uspešno. V prvi vrsti zato, ker še nismo dokončno sestavili ekipe. Trenutno imamo na seznamu 12 igralcev, od tega so trije mladinci. Ker nas čaka nastopanje v treh tekmovanjih, to ni zadovoljiva številka. Druga težava so bile poškodbe, saj so bili dalj časa zunaj pogona Bolčina, Remekun in Curry. Zadnji razlog, ki nas skrbi, je ta, da na pripravljalnih tekmah nismo pokazali dovolj kakovostnih iger,« je povedal Vulić, ki ne glede na vse verjame, da bo njegovo moštvo znova razveselilo svoje navijače.

Moštvo Heliosa za sezono 2016/17: Simo Atanacković, Tomaž Bolčina, Aljaž Bratec, Kyle Casey, Brandyn Curry, Tomaš Kyzlink, Đorđe Lelić, Jure Močnik, Urban Oman, Cory Remekun, Matic Vesel, Luka Vončina.

Moštvo sprejema ideje

Z manj težavami so se v pripravljalnem obdobju ukvarjali pri Krki, kjer je novi trener Dejan Mihevc izredno zadovoljen z delovno vnemo igralcev. Pravi, da so bili pogoji za delo optimalni, čeprav so večino priprav manjkali slovenska reprezentanta Matic Rebec in Žiga Dimec ter danski reprezentant Darko Jukić. »Igralci so iz tekme v tekmo rasli in vse bolj sprejemali moje ideje. Superpokal je idealna priložnost, da odpremo sezono s kakovostnim obračunom, poleg tega pa bo prisoten tudi poseben naboj zaradi lovorike. Verjamem, da bomo tako eni kot drugi dobro pripravljeni. To, da sem lani s Tajfunom že igral superpokal, ne bo igralo nikakršne vloge. Kar se je zgodilo včeraj, danes oziroma jutri v športu več ne velja,« je še dodal Dejan Mihevc.

Moštvo Krke za sezono 2016/17: Matic Rebec, Ron Curry, Erjon Kastrati, Matej Rojc, Klemen Kužnik, Miha Škedelj, Darko Jukić, Žiga Dimec, Sandi Čebular, Jure Ritlop, Matic Šiška, Imran Polutak, Dominique Elliot, Marko Luković.