V vodstvu Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki mu po odstopu predsednika uprave Marka Jazbeca začasno predseduje sicer članica nadzornega sveta Lidia Glavina, se lahko zgodijo spremembe. Članica uprave Anja Strojin Štampar bi lahko po poročanju časnika Delo še ta teden odstopila s funkcije. Nadzorniki upravljalca državnega premoženja se bodo na seji sicer sešli jutri, po neuradnih informacijah pa je usoda Strojin-Štamparjeve v upravi holdinga dejansko negotova. Po nekaterih informacijah naj bi prihajalo do nesoglasij med članicami uprave, v kateri sedi poleg Glavine in Strojin-Štamparjeve še Nada Drobne Popovič, a Strojin-Štamparjeva je nesoglasja javno zanikala. Kot je dejala, prihajajo pritiski, naj odstopi, iz nadzornega sveta. Predsednik nadzornega sveta Damjan Belič za pojasnila ni bil dosegljiv.

Strojin-Štamparjeva je v vodstvu SDH med drugim zadolžena za postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), zagotovo (politično) najbolj vročega projekta, ki naj bi ga na lastno željo prevzela Glavinova. Ta je vodenje SDH julija letos sicer prevzela začasno, omeniti pa velja, da razpis za novega predsednika uprave SDH po dostopnih podatkih še ni objavljen. Dlje od razprave nadzornikov o najemu kadrovske agencije menda še ni prišlo. Prodaja največje banke se medtem sicer počasi odmika. Jasno je, da sprva postavljenega roka za začetek javne prodaje delnic (IPO), to je novembra, SDH, kjer sicer zatrjujejo, da se priprave na prodajo banke nadaljujejo skladno z zastavljenimi cilji, ne bo uspelo doseči. Še več, prodaje ni pričakovati pred objavo letnega poročila banke za leto 2016, kar so dejansko potrdili tudi v SDH. Kot so namreč zapisali v nedavno objavljenem sporočilu za javnost, bo odločitev o začetku postopka sprejeta upoštevajoč vse relevantne dejavnike postopka prodaje, vključno z letnimi rezultati banke. Dodali so še, da je cilj pripravljalnih dejavnosti, da se banko čim bolje pripravi na prodajo in s tem iztrži čim višjo vrednost za državo ter se v čim večji meri povrne vložek državne dokapitalizacije iz leta 2013. Spomnimo, da je država decembra 2013 NLB dokapitalizirala v višini 1,55 milijarde evrov, in sicer za 1,14 milijarde v denarju in za 410 milijonov evrov z obveznicami države.

Prav zaradi državne dokapitalizacije je prodajo NLB zahtevala evropska komisija, rok za izpolnitev zahteve pa se Sloveniji izteče konec leta 2017. Del politike je nad prodajo največje banke vse prej kot navdušen, hkrati pa je mogoče slišati tudi, da naj bi nekateri že razmišljali o tem, da bi Bruselj prosili za odlog roka za prodajo banke.