»Na spletnem portalu sem opazila razpis DUTB, ki je popolnoma ustrezal mojim kvalifikacijam. 18 let sem delala v bančništvu, prav na delih in nalogah, ki jih je razpis vključeval, torej pri prestrukturiranju bančnih naložb, poleg tega sem bila direktorica nepremičninske družbe, pa prokuristka družbe, vodja pravne službe. Skratka, bila bi primerna kandidatka za delo in sem pričakovala, da me bodo povabili vsaj na razgovor,« pravi pravnica Bagi Ambrožič Kordič.

»Drugih okoliščin, razen tega, da sem bila stara 53 let, ne vidim«, ocenjuje tožnica, ki je prepričana, da ni bila enakopravno obravnavana. »Pri 53 letih je torej nekdo z mojo izobrazbo in izkušnjami, ki si želi delati, nevreden, da bi ga sprejeli v službo,« je včeraj na sodišču med drugim utemeljevala svojo zahtevo za odškodnino. V tujini so starejši bolj zaželeni od mlajših, saj imajo neprecenljive izkušnje, meni.

Izbrani sprejmejo tveganje »roka trajanja« DUTB

V DUTB so leta 2014 objavili razpis za delovno mesto pravnika, ki je zahteval pet let delovnih izkušenj in opravljen pravosodni izpit. Prijavilo se je 27 kandidatov, enajst so jih povabili na razgovor, izbrana sta bila 33-letni kandidat in 38-letna kandidatka. Kot je zatrjeval Matej Černigoj, predstavnik DUTB, so iskali nekoga z delovnimi izkušnjami na specifičnem področju, glede na začasno naravo družbe, ki naj bi delovala do leta 2018 oziroma 2019, pa so iskali prilagodljivega kandidata, ki bi sprejel tveganje začasnega dela. »Starost ni vplivala na odločitev.« Černigoj je med drugim poudaril, da je v DUTB med pet in deset ljudi, ki so podobne starosti kot Ambrožič-Kordičeva. »DUTB je v dveh letih z enega zaposlenega zrasla na 100 zaposlenih, pregledal sem več kot 1000 vlog, zato bi bilo nerazumno pričakovati, da bomo povabili vse kandidate,« je dodal.

DUTB zaposluje predvsem na nepremičninskem oddelku

Pooblaščenec DUTB je zavrnil vse očitke Ambrožič-Kordičeve; DUTB ne more biti odgovorna za njene duševne bolečine, prepričan je, da je bila izbira korektna in nediskriminacijska, saj na razgovor niso povabili več kot polovice kandidatov, ki so sicer izpolnjevali razpisne pogoje. Pooblaščenka tožnice je njegove navedbe označila kot »kup neresničnih trditev« in zahtevala, da sodišče pridobi življenjepise 11 kandidatov.

Letno poročilo slabe banke kaže, da so imeli v letu 2014 zaposlenih povprečno 61 ljudi, lani pa 96. Kot je v letnem poročilu zapisal izvršni direktor in novi prvi mož DUTB (petletni mandat začne z oktobrom) Imre Balogh, je imela DUTB konec lanskega leta že 121 zaposlenih. Lani se je tako strošek zaposlenih povečal za 22 odstotkov glede na leto 2014, in sicer na 5,9 milijona evrov. Število zaposlenih je zraslo predvsem na nepremičninskem oddelku, in sicer za 26, od tega je bilo 16 zaposlitev sklenjenih za določen čas za potrebe izvedbe projekta vrednotenja portfelja nepremičnin. Po pripojitvi Factor banke in Probanke je to število še naraslo, stroški bodo verjetno sledili.