Ljubljanski župan Zoran Janković je razkril, da naj bi se za nadaljevanje projekta Emonika, ki bi Ljubljani med drugim prinesel tudi nov potniški center, zanimal južnoafriški nepremičninski sklad Greenbay Properties. Janković je zagotovil, da gre za resnega potencialnega investitorja, ki naj bi bil trenutno v fazi pogovorov s prvotnim investitorjem, družbo Trigranit.

Greenbaya naj ne bi zanimal hotel

Jankovićevo informacijo smo preverili pri Greenbayu. Njihova predstavnica za odnose z javnostmi Darinka Pavlič Kamien interesa za projekt ni zanikala, a je postregla s precej splošnim odgovorom: »Ljubljana in projekt Emonika si nedvomno zaslužita svoj uspešen epilog. Vendar pa je za kakršne koli konkretne napovedi ta trenutek res še prezgodaj.« Kako resni so pogovori, smo želeli preveriti tudi v Trigranitu in Slovenskih železnicah, ki so projekt Emonika zastavili kot javno-zasebno partnerstvo, vendar na njihov odziv še čakamo.

Če se bo omenjeni nepremičninski sklad resnično odločil graditi Emoniko, pa bo očitno občina morala najprej spremeniti zazidalni načrt za to območje. Janković je namreč povedal tudi, da Greenbaya ne zanima hotelirska dejavnost.

Spomnimo, v skladu z javno-zasebnim partnerstvom bi Trigranit moral zgraditi javni potniški center z novo železniško in avtobusno postajo, v zameno pa bi lahko zgradil hotel, poslovno stolpnico in nakupovalno središče. Trigranit je od tega dogovora odstopil v začetku leta 2014 in sprožil arbitražo, iz katere pa so zmagovite izšle Slovenske železnice. Razloga za razdrtje pogodbe v Trigranitu niso navajali. Je pa družba pred tem začetek gradnje pogojevala z več deset milijonov evrov vredno finančno injekcijo države, ker da je javni partner z dodatnimi pogoji podražil projekt. Toda gospodarsko ministrstvo Trigranitu ni želelo dodeliti finančne spodbude.

Črešnar-Pergarjeva svetovala tudi Trigranitu

Greenbay je na slovenski trg stopil julija letos, ko je za 56 milijonov evrov kupil Planet Tuš v Kopru. Le mesec pozneje pa je Greenbay sklenil posel še s poslovnežem Jožetom Anderličem. Od njegove družbe je za 15,4 milijona evrov odkupil zemljišče ob Gosposvetski cesti, kjer je nekoč stal Kolizej. Anderlič je tam nameraval zgraditi stanovanjsko-poslovni kompleks. Po znanih podatkih je Greenbay v Sloveniji registriral dve podjetji, in sicer Greenbay Investments in Greenbay Tivoli, ki sta ju letos poleti ustanovila zakonca Janez Pergar in Nevenka Črešnar Pergar. Slednja je še vedno direktorica obeh Greenbayevih družb.

Ne gre spregledati, da je Črešnar-Pergarjeva na spletni strani svoje družbe NP Consulting zapisala, da je v preteklosti med drugim svetovala tujim družbam pri razvoju nepremičninskih projektov v Sloveniji. Kot primer je navedla družbo Trigranit, ki ji je najverjetneje svetovala ravno pri razvoju projekta Emonika.