Potem ko so se v prejšnjem šolskem letu odločali med ponudniki maturantskih izletov, zdaj dijake četrtih letnikov čakajo še odločitve o tem, kje bodo imeli svoj maturantski ples, kdo ga bo organiziral in katera plesna šola jih bo naučila korakov za slavnostni ples pred maturo. Slednja bi morala biti najlažja, a je dijaki nekaterih ljubljanskih srednjih šol tokrat niso vzeli tako lahkotno. Ne želijo namreč, da bi na majski dan, ko bodo hoteli s sošolci zaplesati še na ulični četvorki, naleteli na enake težave, kot se je to zaradi tekmovalnosti plesnih šol zgodilo dijakom že dve leti zapored.

»Ulica je odprta za vse dijake vseh ljubljanskih srednjih šol,« je letos še pred 20. majem zatrjeval župan Zoran Janković in poudarjal, da je bil to njihov glavni pogoj podjetju Urška Pro, preden so mu izdali dovoljenja za organizacijo 16. Maturantske parade na Slovenski cesti. A nato je bila udeležba brezplačna le v teoriji, v praksi pa so dijaki šol, na katerih plesnega tečaja ni izvajala Plesna šola Urška Pro, ob registraciji dobili navodilo, da morajo plesni šoli, ki jih je učila plesnih korakov, posredovati položnico z zneskom v višini 40 evrov. Plesne šole tega zneska, ki je mimogrede visok tako kot cena za njihov večurni plesni tečaj, seveda niso bile pripravljene prevzeti in maturanti so ostali prepuščeni sami sebi.

Dijaki ljubljanske srednje šole za oblikovanje in fotografijo so se nato uprli kar tako, da so pripravili svojo četvorko na šolskem dvorišču. Maturanti Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana so bili na drugi strani tako vztrajni, da so se obrnili celo na Telekom, glavnega sponzorja ljubljanske četvorke, nekateri so odšli iz Ljubljane plesat na pomol v Portorož, kjer so četvorko s skupnimi močmi pripravili trije partnerji Plesne zveze Slovenije (PZS), številni pa so se veselemu dogodku zaradi razprtij v plesnem svetu kar odpovedali.

PZS: Organizacijo naj prevzame javni zavod

Da se to letos ne bi ponovilo in ker se v teh dneh na njih obračajo tako zmedene srednje šole kot plesne šole, so na Mestni občini Ljubljana danes sklicali sestanek plesne zveze in plesnih šol. Povabili so tudi ravnatelje, da bi skupaj dosegli dogovor o naslednji maturantski paradi. »Zagotavljamo, da bo Slovenska cesta v času Maturantske parade v letu 2017 na razpolago vsem maturantom brezplačno,« so na občini odločni že zdaj. Dodajajo, da upajo, da se bo končno nehalo trgovati s tem dogodkom na javni površini, ki mora biti dostopen vsem dijakom pod enakimi pogoji, niso pa še razkrili, kako bodo to dosegli.

V Plesni zvezi Slovenije, ki je leta 2002, ko so slovenski maturantski plesalci dosegli prvi Guinessov rekord, povezala sedem organizatorjev v desetih mestih, so po letošnjih četvorkah dali pobudo, da naj prav občina prevzame vajeti. Rudi Kocbek, ki je zadnjih enajst let koordinator četvorke pod imenom European Quadrille Dance Festival, je kot zgled navedel nekatera manjša mesta. »V Novi Gorici, Ajdovščini, Sežani in Kočevju organizacijo v celoti prevzamejo občinski javni zavodi in s tem predlogom se bomo obrnili na Mestno občino Ljubljana oziroma na Turizem Ljubljana,« je pojasnil Kocbek in dodal, da bi plesna zveza in ljubljanske plesne šole pomagale z zagotovitvijo sponzorjev in podobno.

Sicer so se v Plesni zvezi Slovenije šele letos po desetih letih poskusili vrniti kot organizator ljubljanske četvorke, a niso bili uspešni. Mestna občina Ljubljana je dovoljenje tradicionalno izdala podjetju Party Pro, ki ga vodi Boris Prokofjev, javni turistični zavod pa jih je podprl z 2000 evri. Organizatorja se med drugim razhajata tudi pri številkah – Plesna šola Urška Pro je od dijakov zahtevala 40 evrov, ker naj bi bil to organizacijski strošek na osebo, medtem ko na Plesni zvezi Slovenijo navajajo, da njihov stroškovnik za isto prireditev znaša 20.000 evrov.