Tobačnemu centu, s katerim želi dodaten denar v zdravstvo pripeljati ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, še naprej nasprotuje finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. V finančnem resorju se po besedah Kolar-Celarčeve še naprej sklicujejo na študijo ekonomske fakultete, ki napoveduje zelo velik padec prodaje cigaret in s tem prilivov v državni proračun. Plačala jo je Tobačna Ljubljana, ki je v lasti multinacionalke Imperial Tobacco.

Na finančnem o prodaji cigaret, na zdravstvenem o bolnikih

»Trdno sem prepričana, da take študije ne morejo biti verodostojne. Vsak naročnik želi s študijo doseči neke cilje,« je poudarila Kolar-Celarčeva. Sama medtem stavi na študijo, ki jo je naročila evropska komisija in po kateri Slovenija vsako leto zaradi posledic kajenja izgubi 5 odstotkov BDP oziroma 1,8 milijarde evrov. »Všteti niso le izdatki iz zdravstvene blagajne za zdravljenje teh posledic, ampak tudi 3600 prezgodnjih smrti,« je pojasnila. Za zdaj so se dogovorili, da o slovenski trošarinski politiki povprašajo tuje strokovnjake.

Kolar-Celarčeva upa, da se bodo o tobačnem centu uskladili že v vladi, torej še preden bo o novi zakonodaji odločal državni zbor. »Zdravstvo res potrebuje nov denar. Da bi bilo njegovo financiranje stabilno, se ne moremo zanašati le na prispevke, ki so odvisni od zaposlenosti.« Prenos nekaterih obveznosti zdravstvene blagajne v državni proračun (na primer pripravništev in zdravniških specializacij), po katerem bi bilo za zdravljenje bolnikov na voljo več denarja, se glede na trenutne pogovore obeta šele leta 2018, zato bi bil tobačni cent še toliko boljša novica za zdravstvo. Med zgledi je sosednja Avstrija, kjer trošarine na račun prodaje tobačnih izdelkov že namenjajo za promocijo zdravja, preventivne preglede in financiranje bolnišnic.

Tobačni centi se očitno krčijo

Očitno pa bo znesek, ki bi se ob odločitvi za tobačni cent natekal za preventivo in druge namene v zdravstvu, nižji od prvotnih napovedi. Milojka Kolar Celarc v zadnjih dneh govori o 65 milijonih evrov na leto, sprva pa so napovedovali več kot 100 milijonov evrov dodatnega denarja za zdravstvo na leto. Toliko bi po prvotnih izračunih prineslo 50 centov od vsake škatlice cigaret in vsakih 30 gramov rezanega tobaka. Koliko bi lahko od tobačnih centov ostalo po iskanju kompromisa znotraj vlade, za zdaj ne razkrivajo.

Usklajeni o enotni embalaži

Medtem ko se bodo o tobačnem centu še naprej pogajali, pa so se uskladili o uvedbi enotne embalaže cigaret, s čimer ciljajo zlasti na zmanjšanje privlačnosti kajenja za mlade. Prav tako se strinjajo o uvedbi licenc za prodajalce cigaret, je povedala Kolar-Celarčeva. Koliko bodo znašale licenčnine, sicer še ni znano. Z njimi se bo verjetno ukvarjalo kar ministrstvo za zdravje, licence pa naj bi obnavljali na dve leti. Sprva so napovedovali 200 evrov na leto za posamezno prodajno mesto, po trenutnih napovedih pa bi znesek v obliki upravne takse znižali.