»Verjetno je vsem jasno, da z enim očesom že pogledujemo proti evropskemu prvenstvu leta 2021,« je ob zboru članske košarkarske reprezentance pred začetkom kvalifikacij za EP 2017 povedal športni direktor Matjaž Smodiš. Selektor Igor Kokoškov je na pripravah že lahko preizkusil mlade sile – Luko Kraljevića, Žana Marka Šiška in Vlatka Čančarja, pri čemer je slednji na koncu dosegel prvi uradni točki v članskem reprezentančnem dresu.

Čeprav sta najstarejša člana Saša Zagorac in Goran Dragić stara šele 32 oziroma 30 let, večina igralcev pa šele prihaja v najboljša leta, se v ozadju že razvija nekaj posameznikov, ki bodo v kratkem ali morda nekoliko daljšem obdobju konkurirali za mesto v reprezentanci. Pri tem pa je treba poudariti, da jih najtežji korak v karierah še čaka, saj sta bila prehod in dokazovanje v članski konkurenci v preteklosti že prevelik zalogaj za marsikaterega talenta.

Vlatko Čančar (19 let, 203 cm, Mega Leks, Srbija): »Čane je pravi,« je koprskemu košarkarju na dušo popihal Smodiš. Na treningih je z njim preživel dva meseca, po videnem pa mu napoveduje kariero v ligi NBA. Čančar je v lanski sezoni nastopal za LTH Castings in v državnem prvenstvu na tekmo povprečno beležil po 13,5 točke in 5,4 skoka. Nekaj minut je v ligi ABA in v evropskem pokalu prejel tudi pri Olimpiji, poleti pa klub zaradi neurejenih razmer zapustil in se odpravil k Mega Leksu, ki velja za valilnico talentov. Na minulem EP do 20 let je bil s 13,6 točke na tekmo najboljši strelec Slovenije, ki je bila deveta. Povprečno je beležil še po 7,1 skoka. Po igri spominja na Boštjana Nachbarja.

Spor s trenerjem Potočnikom

Blaž Mesiček (19 let, 197 cm, Olimpija, Slovenija): Ob Luki Dončiću je veljal za največji up slovenske košarke, a je vprašanje, koliko posledic pri razvoju bo pustila poškodba hrbta, ki se mu je vlekla od konca lanske sezone. Na lanskem EP do 20 let je bil s povprečno 16,6 točke na tekmo drugi strelec tekmovanja. Na lanskem EP članov je nastopil na posebni tekmi 24 najbolj obetavnih košarkarjev v Evropi. V sezoni 2014/15 je bil s povprečjem 21,1 točke na tekmo najboljši posameznik drugoligaškega tekmovanja in je LTH Castings pripeljal v prvoligaško druščino. Karakter in hrabrost je pokazal v lanski sezoni, ko je ob največjih zmagah Olimpije na gostovanjih pri Crveni zvezdi in Bilbau odigral vidno vlogo v tesnih zaključkih tekem.

Žan Mark Šiško (19 let, 189 cm, Cibona, Hrvaška): Tako kot Blaž Mesiček je kot posojen košarkar Olimpije v sezoni 2014/15 uspešno nastopal v drugoligaški konkurenci z LTH Castings, nato pa prišel v spor z glavnim trenerjem Gašperjem Potočnikom, ki je vodil tudi mladinski pogon zmajev. Opustil je treninge, prihodnosti v Olimpiji pa ni več videl. Zanj so se ogreli pri Ciboni, kamor je Šiško prestopil poleti 2015. V prvi sezoni je dobil nekaj priložnosti za igro in nekatere dobro izkoristil. Izkazal se je tudi na minulem EP do 20 let, ko je bil s povprečno 7,1 asistence na tekmo najboljši podajalec turnirja, nekaj časa pa je nato preživel tudi na pripravah članske reprezentance.

Nejc Barič (19 let, 181 cm, Zlatorog Laško, Slovenija): »Mladi Barič je pridobil zaupanje trenerja Aleša Pipana in kaže potencial,« je ob enem izmed pogovorov za Dnevnik pred časom povedal najtrofejnejši slovenski košarkarski trener Zmago Sagadin. Barič je za člansko ekipo Zlatoroga debitiral že pred dvema sezonama, v lanski pa mu je Aleš Pipan po prihodu na mesto glavnega trenerja zaupal vidnejšo vlogo, ki jo je velikokrat upravičil. Z mladinsko ekipo Zlatoroga se je v lanski sezoni prebil do finala, kjer je bila premočna Krka, in bil izbran v najboljšo peterko turnirja. Poleti je z Laščani podpisal novo, triletno pogodbo, igranju v reprezentanci do 20 let pa se je zaradi dokončanja srednje šole odpovedal.

Luka Kraljević (18 let, 207 cm, Don Bosco Preparatory, ZDA): Po igranju za Olimpijo in Helios se je sin nekdanjega reprezentančnega centra Maria odpravil na Hrvaško, kjer je podpisal triletno pogodbo s Šibenikom. Na 15 tekmah je v povprečju dosegal po 2,9 točke in 2,4 skoka. V reprezentanci do 20 let pa je na minulem EP beležil po 4,8 točke in 3,4 skoka na tekmo. V prihodnji sezoni bo Kraljević košarkarsko znanje izpopolnjeval v ZDA. Obiskoval bo srednjo šolo Don Bosco Preparatory, kjer želi izboljšati predvsem fizično moč in se nato podati v ameriško študentsko košarko.

Najmlajši v reprezentanci

Gaber Ožegović (18 let, 195 cm, brez kluba): Pred prihodom v Helios je Ožegović nastopal za Olimpijo, v Domžalah pa v lanski sezoni že dobil prve minute v članskem moštvu. Ne glede na to Ožegović ni želel podaljšati pogodbe s Heliosom in naj bi bil tik pred selitvijo k KK Primorska. Lani je Domžalčanom pomagal do naslova državnih prvakov v kadetski kategoriji, kjer je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP) zaključnega turnirja. V reprezentanci do 20 let, ki je igrala na EP, je bil njen najmlajši član in edini letnik 1998.

Luka Dončić (17 let, 204 cm, Real Madrid, Španija): O Dončiću preveč besed ni treba izgubljati. Gre za največjega talenta evropske košarke, ki mu napovedujejo visok izbor tudi na naboru lige NBA. Je najmlajši košarkar, ki je kadar koli zaigral v članskem dresu Reala. V letošnji sezoni bo imel po odhodu Sergia Rodrigueza v Philadelphio vidno vlogo v kraljevem klubu, kjer je bil v pripravljalnem obdobju najboljši posameznik.

Jurij Macura (17 let, 209 cm, Laboral Kutxa, Španija): Sin priznanega zdravnika Marka Macure je kariero začel pri Slovanu, leta 2011 pa se preselil k Olimpiji, kjer se je kalil tri leta. S še nedopolnjenimi 15 leti se je z družino odločil, da odide na tuje. Natančneje k Laboral Kutxi, pri kateri je v letošnjih pripravljalnih tekmah že dobil nekaj priložnosti v članskem moštvu in naj bi jih tudi med sezono. Nekdanji skavt pri Olimpiji Dragan Janjić je zanj dejal, da ga močno spominja na Žarka Paspalja.

Nik Dragan (16 let, 198 cm, Olimpija, Slovenija): Športno pot je začel v Krki, sedaj nastopa za Olimpijo. Na letošnjem EP do 16 let divizije B, kjer je Slovenija osvojila tretje mesto in se prebila v divizijo A, je bil izbran v najboljšo peterko turnirja. Povprečno je na tekmo dosegal po 16 točk in 13,4 skoka. Kljub 16 letom že trka na vrata članske ekipe Olimpije.

Rok Radovič (15 let, 197 cm, Cedevita, Hrvaška): Letos je skupaj z Draganom sodeloval na 10. evropski izdaji košarkarskega kampa Jordan Brand Classic v Zagrebu. Bil je eden od 40 najboljših igralcev rojenih leta 2000 ali mlajših. Hrvaška Cedevita ga je spremljala dlje časa in ga poleti iz Heliosa zvabila v svoje vrste. V Zagrebu že navdušuje.