Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca bo danes začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto. Slovenijo bo ob 17.30 gostila Poljsk a, in sicer v Dzialdowu. Mestu s 25.000 prebivalci, ki leži približno na polovici poti med Varšavo in Gdanskom.

Tako slovenska moška kot ženska reprezentanca bosta nastopili v superdiviziji, v kateri bo po deset skupin s po tremi reprezentancami. Vsaka ekipa bo do 7. marca prihodnje leto odigrala po štiri dvoboje, po dva doma in v gosteh. Tekmeci moških v skupini H bodo Poljaki in Belgijci, ženske pa se bodo v skupini A merile proti Nemkam in Angležinjam.

Selektor slovenske reprezentance Jože Urh je včeraj odpotoval na pot s tremi igralci. Uspehi reprezentance bodo tako kot v zadnjih letih sloneli na najboljšem slovenskem igralcu Bojanu Tokiću, ki bo prenašal izkušnje precej mlajšim igralcem. V prvi vrsti Darku Jorgiću, ki je bil letos nekaj časa celo prvi na svetovni mladinski lestvici.

»Poljaki in Belgijci so boljši od nas, kar pa seveda ne pomeni, da jim bomo priznali vlogo favoritov. Na vsaki tekmi bomo skušali presenetiti tekmeca in tako bo tudi danes na Poljskem,« sporoča Jože Urh. »Bojan Tokić je nedvomno gonilna sila naše reprezentance. Opomnil me je, da je kar 17 let starejši od Jorgića, kar veliko pove o naši reprezentanci. Gre za mešanico izkušenj in mladosti. Če bomo kvalifikacije končali na drugem mestu, bomo lahko zadovoljni. Vsaka zmaga bo za nas lep uspeh, saj bo pomenila, da je vsaj eden od igralcev ugnal tekmeca, ki je na svetovni lestvici pred njim,« je realen Urh.

Slovenski selektor pravi, da bosta Tokić in Jorgić stalna člana Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, medtem ko je v igri za tretjega člana več imen. Prvi bo priložnost dobil Deni Kožul, na naslednjih dvobojih pa bosta bržčas stopila v ring tudi Jan Žibrat in Ludvik Peršolja. »Pred začetkom kvalifikacij me veseli, da je Tokić po uspehu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v dobri formi. Verjamem, da lahko tudi Jorgić in Kožul presenetita svoja tekmeca,« končuje Urh, ki je lahko navdušen nad Jorgićevo pripravljenostjo. Hrastničan je namreč konec tedna zmagal na MP Slovenije za mladince na Otočcu, na svoji zmagoviti poti pa je premagal številne azijske tekmece.

Poljska in Slovenija sta v zadnjih letih stari znanki. Najbolj boleč poraz je Poljska zadala Sloveniji pred tremi leti v Novi Gorici, kjer Bojan Tokić, Jan Žibrat in Saš Lasan niso dosegli nobene posamične zmage. V zadnjih mesecih so predvsem zanimivi dvoboji Tokića z Wang Zheng Yijem, najboljšim poljskim igralcem. Tokić je naturaliziranega Poljaka ugnal tako v Dubaju kot olimpijskim turnirju v Riu de Janeiru. Obeta se torej nov izjemno zanimiv dvoboj z motiviranim Poljakom.