Sliši se res trapasto: kaj ima ugledna vinska revija Wine Spectator opraviti z ločitvijo Angeline Jolie in Brada Pitta? Zakaj pišejo o njuni ločitvi? Zato, ker je v ločitveni bilanci, vredni okoli pol milijarde dolarjev, tudi Chateau Miraval, posest z vinogradi v kraju Corres v Provansi, kjer sta se slavna igralca pred dvema letoma poročila ter pridelala vino Côtes de Provence Rosé Miraval, katerega 6000 steklenic so razprodali v petih urah. In ker je bila letos trgatev obilna, so seveda vsi pričakovali novo pošiljko menda zelo prijetnega roseja. Zaradi ločitve pa sploh ni rečeno, da bo vino prišlo na police vinskih trgovin. Wine Spectator bo s posebnim zanimanjem spremljal delitev premoženja in usodo vina, saj so ga uvrstili med sto najboljših vin letnika 2013.

Velika verjetnost je, da bo ne glede na to, kako si bosta posest razdelila ali jo bosta prodala, vino še vedno obstajalo. Tako kot je pred njima, ko je bil lastnik posesti francoski jazzovski pianist Jacques Loussier, v njegovem studiu v dvorcu pa so snemali Sting, The Cranberries in leta 1972 skupina Pink Floyd. Na 400 hektarjih posesti že od 19. stoletja gojijo rdeče in belo grozdje, za rdeče, belo in vino rose, uvrščali pa so se med 500 najboljših vinskih kleti, vsaj tako je trdil Hachettov vodnik po francoskih vinih. Taisti rose, ki je postal zaščitni znak Brada Pitta in Angeline Jolie, se je pred tem denimo imenoval po Pink Floydih in je tako kot vino para Jolie-Pitt slovel po svežini in sadnih aromah. Res pa je, da je bil malce manj razvpit kot vino s podpisom igralskih megazvezdnikov, a k temu je treba pripisati tudi dejstvo, da je rose zadnja leta pač modno vino.

Kmet Brad Pitt

Torej je rose Chateau Miraval obstajal tudi, preden sta njegova lastnika postala slavna igralca. S tem vinom tudi ni bilo tako, da bi zanj grozdje obiral sam Brad Pitt. Čeprav je bil prav on bolj zagret za vinogradništvo. Ko sta kupila posest, je v intervjujih blažen razlagal, da je postal kmet, da se rad uči o zemlji, kmetovanju, o tem, katere lege so najprimernejše za vinograde. Navdušen je bil celo nad »dramo septembra in oktobra«, kot je opisal čas trgatve, ko so se iz dneva v dan odločali, kdaj bi bil najugodnejši trenutek za trgatev. Odločen je bil tudi, da bodo prav tam pridelali izborno provansalsko vino ter da se bo o vsem poučil. A kljub temu je ta slavni Angelinin rose delo vinologa Marca Perrina, čigar družina ima v lasti Château Beaucastel in stoletno vinogradniško tradicijo. Tako da ni bilo bojazni, da rose Chateau Miraval ne bi bil odličen.

Brad Pitt je ob prodaji prve letnice roseja napovedal, da bodo naredili tudi provansalsko rdeče vino po vzoru supertoskanskih, a da bodo za to potrebovali sedem let. Če je še vedno tako navdušen nad kmetovanjem, se bo gotovo boril za posest, saj naj bi jo Angelina že lani hotela prodati. Vprašanje vina v ločitvenem postopku pa je postalo tudi odmevna novica na spletu, saj so mnogi tvitali z vprašanji, kje bi se še lahko dobil razprodani rose in kdo bo dobil skrbništvo nad vinom. Objavili so tudi zabavne posnetke, kako kupci s trgovinskih polic v vozičke grmadijo njuno vino.

Letino 2016 so torej skrbno pobrali in začeli proces izdelave vina. Kdaj, s kakšnim imenom in s kom kot lastnikom bo prišlo med ljubitelje, pa je odvisno od ločitvenih odvetnikov Brada Pitta in Angeline Jolie.