Moški za moške, za zdravje – moto, ki je več kot sto motoristov združil na dobrodelni vožnji, na katero so bili vabljeni lastniki klasičnih, cafe racer, bobber ali pa custom motociklov. S počasno vožnjo, prvič zaradi varnosti in drugič zato, da bodo motoristi s posebnim poslanstvom bolj vidni, so se popeljali po Ljubljani in s tem ljudi opozorili na raka prostate.

Metuljček, kravata in predelan motor

Klasično usnjeno motoristično opravo so moški to nedeljo zamenjali za nedeljsko oziroma mašno krojene suknjiče, bele srajce, kravate in metuljčke. Svojo dodelano podobo so poudarili še s primernim nakitom, marsikdo si je v žep zataknil tudi podedovano ali pred kratkim na bolšjaku kupljeno zlato žepno uro, manjkali niso niti manšetni gumbi. Nekateri so prišli sveže obriti, za tiste, ki jim je za temeljito nedeljsko jutranjo nego zmanjkalo časa, pa je poskrbel brivec, ki je na ploščadi pred ljubljansko Metalko suvereno vihtel britev po koži motoristov.

»Obvezna oprava za udeležbo v vožnji z imenom The Distinguished Gentleman's Ride namreč ni klasična motoristična, ampak uglajena, elegantna tako kot klasični in predelani motocikli,« je podobo kolegov pokomentiral Andraž Kopitar, ki se že več kot deset let ukvarja s predelanimi motocikli, vožnje The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) pa se je udeležil predvsem zaradi prigovarjanja kolega. »Veselim se druženja s kolegi, ko vem, da tudi ti komaj čakajo na ta dogodek. Vesel sem, da lahko dam skupnosti nazaj nekaj več, da mogoče prepričamo nekaj moških, da gredo na pregled. Ne nazadnje igrata pri raku prostate glavno vlogo ravno preventiva in zgodnje odkritje te bolezni.« Da po tridesetem letu telo ni več tako mlado, poskočno, nam je potrdil tudi pevec in že 25 let tudi motorist Rok Ferengja, ki se je dogodka udeležil s svojim leta 2009 kupljenim motorjem znamke Harley Davidson. »Ti dogodki so mi všeč predvsem zaradi druženja, ozaveščanja in povezovanja,« je povedal Ferengja in tudi odkrito priznal, da se z leti človek bolj zaveda pomena svojega zdravja. »Do tridesetega leta smo po dolgem nastopu potrebovali dan ali dva, da smo prišli k sebi, danes skoraj mesec dni,« pove pevec. Poleg Ferengje smo na druženju opazili tudi nekdanjega poslanca Aleša Guliča, med kar nekaj damami pa pozdravili tudi pevko Alenko Godec.

Projekt, ki se je začel v daljni Avstraliji

Dobrodelni projekt, ki je povezal moške z vsega sveta, se je rodil leta 2012 v Avstraliji, in to z namenom spregovoriti o raku prostate, bolezni, o kateri moški navadno težko govorijo. Pionir vsega je bil Avstralec Mark Hawwa, ki je dobil navdih v motoristu Donu Draperju iz televizijske serije Oglaševalci (Mad Men), ki so ga moški na spletni strani AskMen.com leta 2009 označili za najbolj vplivnega moškega. Draper je bil tisti, ki je navdihnil Avstralce in jim pokazal, da lahko s tematsko vožnjo razbijejo negativen stereotip o moških na motorjih, nato pa so kmalu uvideli, da lahko hkrati naredijo še nekaj dobrega za zdravje. Pred tremi leti, ko je vožnja prvič potekala tudi v Ljubljani, so zbrali 277.000 avstralskih dolarjev za raziskave te bolezni, ki moške bolj prizadene kot ženske rak dojk. Za letos so si motoristi po vsem svetu zadali zbrati 5 milijonov dolarjev, nekaj manj kot 57.000 motoristov z vsega sveta pa jih je na koncu zbralo dobrih 3,3 milijona.