Zavod V-oglje iz Šenčurja (član IAC), ki ga vodita Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan, je uspel na svetovnem razpisu in dobil možnost, da na tej prireditvi predstavi slovensko keramiko. Izbrali so 28 avtorjev. Hkrati z deli iz Avstralije, Izraela in Nove Zelandije se predstavljajo v prestižni palači Sant Pau Recinte Modernista v paviljonu Sant Rafael. To je za Slovenijo prva večja predstavitev keramike v tujini. Na otvoritvi razstave je umetnike in goste z vsega sveta nagovorila slovenska veleposlanica Renata Cvelbar Bek, ki jo je spremljala kulturna atašejka Nina Kušar.

Zanimanje za keramiko narašča

Razstava je zelo raznolika in odraža trenutno stanje slovenske keramike. Z veseljem lahko ugotovimo, da pri nas v zadnjih letih interes za keramiko zelo narašča, dviga pa se tudi raven kakovosti. Zato je omenjena razstava slovenske sodobne keramike preboj slovenskih avtorjev na svetovno keramično sceno. Dogodek je izjemnega pomena, saj je kongres IAC največji strokovni dogodek na svetu, ki se zgodi vsaki dve leti.

Prepoznavnost slovenske keramike se je s to razstavo zelo povečala. Ob razstavi je Zavod V-oglje s pomočjo STO in Ministrstva za kulturo izdal ličen katalog s predstavitvijo slovenskih del in naših naravnih lepot. Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan, ki  vodita Zavod V-oglje, sta tudi udeleženca kongresa in generalne skupščine IAC in bosta v domače okolje lahko prinesla novice in najnovejše informacije o svetovnem dogajanju na področju keramike.

28 slovenskih avtorjev

»To je prva velika predstavitev slovenske sodobne keramike v svetu, na kar smo v Zavodu V-oglje zelo ponosni.  V zadnjih letih je v Sloveniji opazen precejšnji napredek.  Zanimanje za keramiko je vse večje, vse bolj se povezujemo s tujimi avtorji, ki v naše okolje prinašajo znanje in svoje izkušnje. Na tokratni razstavi predstavljamo 28 izbranih slovenskih avtorjev. Dela so zelo raznolika in so odraz stanja naše keramike.  Dejstvo je, da se med seboj še premalo povezujemo in še vedno je šibka zavest, da je znanje osnova napredka in da v tako majhni državi, kot je Slovenija, lažje skupaj gradimo svojo prihodnost. Upamo, da ta razstava predstavlja naše prve odločnejše korake v svet keramike,« je o razstavi povedal Niko Zupan.

»Avtorji se predstavljamo s svojimi deli, ki smo jih ustvarili v zadnjih treh letih. Vsak avtor ustvarja z lastnim notranjim vrelcem, iz katerega vrejo ideje in znanja, prepleteni z osebnim izraznim stilom. Prihajamo iz različnih okolij, z različnimi znanji in z različnimi izobrazbami. Naše poti ustvarjanja so različne, včasih trnove, najpogosteje pa prepletene z radostjo učenja in ustvarjalnega dela. Nekateri se s keramiko ukvarjamo profesionalno, drugi kot konjiček. Nam, ki se predstavljamo na razstavi v Barceloni, bije srce za keramiko in naše roke hrepenijo po stiku z glino,« še poudarja Barba Štembergar Zupan. (ktm)