»Domači kupci so deležni enake kakovosti kot kupci na tujih trgih, saj je naše vodilo odgovornost do ljudi in narave. Prizadevamo si za izdelovanje čim kakovostnejših hiš za več generacij,« pravi direktor Marlesa, Bogdan Božac. Njegovo trditev potrjuje dejstvo, da je kar nekaj Marlesovih objektov starih že več kot pol stoletja, a se ljudje v njih še vedno počutijo izjemno dobro. Tudi zato so na trgu rabljenih nepremičnin Marlesove zgradbe iskane in cenjene, saj so jih uporabniki skozi daljše časovno obdobje prepoznali kot izjemno prijetne in udobne za bivanje, energijsko varčne in nezahtevne za vzdrževanje, saj so že v osnovi izdelane z industrijsko natančnostjo in naravnane v smer trajnostne gradnje.

Izkušnje nabirajo že več kot 70 let

Seveda so razlike med hišami izpred pol stoletja in današnjimi velike. V tem obdobju so si v Marlesu nabrali bogate izkušnje in ogromno znanja. Te se odražajo v skritih detajlih, dovršenih tehnoloških pristopih in postopkih, ki jih potencialni kupec niti ne zazna, čeprav so vgrajeni v sleherni objekt. Prav ta brezhibnost na dolgi rok zagotavlja optimalne bivanjske pogoje in trajnost Marlesovih objektov.

Izvoznik, še preden je to postalo popularno

Marles je od nekdaj gradil stavbe po vsem svetu. Po razpadu jugoslovanskega trga so se usmerili predvsem v najzahtevnejše zahodnoevropske trge. Največjo prodajo so dosegli na trgih Avstrije in Nemčije, kamor so pred desetletjem prodali tudi že več kot 90 odstotkov svoje celotne proizvodnje. V celoti so se morali prilagoditi zahtevam najzahtevnejših zahodnoevropskih trgov, kar je bila prav tako neprecenljiva izkušnja. »Za nas je samoumevno posedovanje vseh najpomembnejših certifikatov kakovosti na trgih, na katerih se pojavljamo, hkrati pa to pomeni tudi uporabo zgolj certificiranih in preverjenih materialov najvišje kakovosti, ki izpolnjujejo najstrožje zahteve na področju celotne Evropske unije in s katerimi se zagotavlja maksimalna potresna, požarna in poplavno varna gradnja,« pravi Božac.

Glavna moč je v izkušenem kolektivu

V Marlesu zelo radi poudarijo moč svojega kolektiva. Zaradi znanja, ki je plod večdesetletnega razvoja, so v vseh obdobjih ohranjali tehnično jedro podjetja, sposobno slediti vsem smernicam, ki jih narekuje trg, in izpolniti še tako zahtevne želje kupcev. Zanimivo je spremljati delo zaposlenih v proizvodnji, ki so se skozi leta dela z lesom navadili zaznavati in prepoznavati najmanjše anomalije v lesu in ga obdelovati tako dolgo, da doseže mejo popolnosti. To prepoznavajo kupci doma in v tujini, večkrat pa se je že zgodilo, da so bili tudi ljudje iz stroke presenečeni nad natančnostjo obdelave materialov in izvedbe detajlov, ki so ji priča v Marlesovi proizvodnji.

Različni oddelki spodbujajo drug drugega

»V svoji strateški usmeritvi nenehno vlagamo v inovacije in izboljšave ter spremljamo novosti s področja montažne lesene gradnje, trende in okoljske usmeritve,« pravi Božac in dodaja, da si prizadevajo poglede iz različnih zornih kotov, ki jih imajo posamezni oddelki, izkoristiti tako, da se dopolnjujejo in izboljšujejo. Kot pravi sogovornik, so neprecenljive zahteve prodajalcev, ki vztrajajo in zahtevajo nove in nove izboljšave izdelkov ter narekovanje trendov, s katerimi imajo konkurenčno prednost na trgu. Prav tako so neprecenljive zahteve tehničnega sektorja, ki zahteva boljše, natančnejše in polnejše vhodne podatke, ki omogočajo optimalno izvedbo objektov. Svoj delež prispevajo tudi zaposleni, ki so pred upokojitvijo ali so se že upokojili in jim je bil Marles vse življenje edini delodajalec. »Gre za izkušnje ljudi, ki jih danes skoraj ni več mogoče zaslediti,« pravi Božac. Dodaja, da je zelo pomembno tudi sodelovanje s podizvajalci, saj doma več kot 95 odstotkov vseh hiš zgradijo na ključ. Z večino med njimi sodelujejo že več kot 25 let, vključujejo pa jih tudi v razvoj novih izdelkov in materialov.

Prihodnost gradnje je v lesu

Zaradi uspešne in bogate tradicije v Marlesu pozitivno zrejo v prihodnost. »Menim, da bo čedalje bolj v ospredju ekološki standard gradnje. To pomeni gradnjo z lesom in vgradnjo materialov naravnega izvora, ki morajo biti preverjeni in certificirani. V Marlesu je razvoj usmerjen v trajnostno naravnano gradnjo energijsko varčnih hiš. S tem, ko sledimo visokim okoljskim in estetskim standardom, smo se v največji meri približali potrebi sodobnega človeka po sonaravnem bivanju,« pravi Marlesov direktor Bogdan Božac. (ktm)