Kljub ne najbolj ugodni delovni klimi, saj je klub v poenostavljeni prisilni poravnavi in ima do začetka novembra čas, da z upniki doseže dogovor glede poplačila terjatev, se pri košarkarski Olimpiji pospešeno pripravljajo na začetek nove sezone. Ljubljančani bodo prvo uradno tekmo odigrali v četrtek, ko bodo v prvem krogu lige ABA gostovali pri Mega Leksu. V Sremski Mitrovici bo imel trener Gašper Okorn na razpolago vse zdrave košarkarje, saj se je Olimpija z Zlatorogom iz Laškega dogovorila glede poplačila 15.000 evrov dolga od prestopa Alena Omića poleti leta 2012, zaradi katerega so bili zmaji še pred kratkim v suspenzu Košarkarske zveze Slovenije (KZS) in tako v tistem obdobju niso imeli pravice registracije novih igralcev.

Do božiča v ritmu lige NBA

Olimpija tako pred začetkom nove sezone ni pod nobenim suspenzom ali blokado, kar pa še ne pomeni, da ima mir pred Fibinim arbitražnim razsodiščem BAT. Tam so zaradi dolgov postopek proti klubu sprožili Dino Murić, Dragan Janjić in Luka Rupnik. Primeri so še v fazi pogajanj, zato BAT končnih odločitev še ni sprejel. Za enako potezo kot omenjeni trije se je pred časom odločil tudi Dražen Bubnić, ki pa se je z Ljubljančani, za katere bo letos nastopal, pogodil.

V zmajevem gnezdu so sicer uspešno rešili vse zagonetke, ki so se pojavile zaradi izredno natrpanega urnika tekem – od četrtka do 21. decembra bodo v ritmu, podobnem ligi NBA, v 84 dneh nastopili na kar 33 tekmah v treh različnih tekmovanjih in devetih državah. Ob tem je bilo kar deset primerov takšnih, ko bi morali na isti dan igrati tekme lige ABA in državnega prvenstva, kar fizično seveda ni izvedljivo. Dogovor z vsemi klubi v ligi Nova KBM glede prestavitev obračunov je bil dosežen, a bodo morali Ljubljančani v določenih primerih odigrati dve tekmi v dveh dneh.

Ljubljančani so imeli v tem pogledu celo nekoliko sreče, saj sta se jim s krčenjem evropskega pokala s 24 na 20 moštev sprostila dva termina sredi tedna, ob tem pa sta liga ABA in KZS dosegli tudi dogovor, da bosta tekmi med Olimpijo in Krko šteli v obeh tekmovanjih. Prva, 3. oktobra v Ljubljani, bo na sporedu v terminu lige ABA, a po pravilniku KZS, druga, 21. decembra, pa v terminu KZS.

Ekipa vredna manj kot 400.000 evrov

Vsemu dogajanju znotraj kluba se zavestno ogiba trener Gašper Okorn, ki je v soboto v Zagrebu proti Ciboni po podaljšku izgubil zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom sezone. Skupno jih je Olimpija odigrala osem, tri dobila (Gradec, Jiangsu Dragons in Lublin) in na petih klonila (dvakrat Cibona, AJ Milano, Trentino in Reggio Emilia). Okorn ima v rokah najcenejšo zasedbo v zgodovini Olimpije, saj je vredna manj kot 400.000 evrov, a si ob tem želi, da bo z borbenostjo in nepopustljivim karakterjem prepričala navijače.

Trener zmajev na začetku sezone zaradi poškodb ne bo mogel računati na kapetana Mirka Mulalića (mišica na nogi) in Semena Šaškova (trebušna mišica), vrača pa se mladi Blaž Mesiček, ki proti Gradcu že stal na parketu. »Zelo smo zadovoljni s sestavljeno ekipo v danih okvirih. Klima v moštvu je odlična, a se bo realno stanje videlo, ko bo prišlo do prvih porazov in kriz. Rezultatskih pritiskov v evropskem pokalu in ligi ABA ne bo, saj tokrat operiramo zares z minimalnim proračunom, ki je verjetno nižji od Krkinega ali Heliosovega,« je na to temo povedal direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Olimpija v sezoni 2016/17: Jan Barbarič, Devin Oliver, Semen Šaškov, Dražen Bubnič, Mirko Mulalić, Blaž Mesiček, Jure Pelko, Stevan Milošević, Nikola Janković, Brandon Jefferson, Žiga Jurček, Gregor Horvat, Marko Mladjan.