Štirinajsta dirka letošnje sezone v motociklističnem razredu motoGP bo na sporedu v Alcanizu v Španiji. Špansko prizorišče seveda pomeni veliko navijačev in nestrpno pričakovanje, kateremu od najboljših treh mož z Iberskega polotoka bo uspelo ukaniti zahtevno stezo. Karte trenutno najbolje kažejo Hondi in Daniju Pedrosu.

Na minuli dirki v Misanu je Dani Pedrosa presenetil vse, ko je prepričljivo zmagal in s tem Valentinu Rossiju odščipnil precej točk, ki bi lahko na koncu sezone odločale o naslovu prvaka. Kajti Marc Marquez je trenutno v rahli krizi, saj Španec le stežka »sestavi« dobro dirko, medtem ko Yamaha in Valentino Rossi napredujeta. A le do trenutka, ko se je prebudil Pedrosa. Skorajda bi si lahko nastavili uro, tako prepričljivo v zadnjem delu vsake sezone Dani Pedrosa dobiva veter v svoja jadra. Mali Španec je imel namreč z letošnjim motociklom precej težav, predvsem je le stežka pripravil pnevmatike, da so se dovolj segrele na optimalno delovno temperaturo, a z novim črnim zlatom so se Pedrosu odprla vrata.

Honda je tudi že preskusila nov motocikel, ki ga razvijajo za sezono 2017, po testiranjih pa sta bila oba dirkača Honde zadovoljna. Dani Pedrosa, ki je trenutno v dobri formi, je povedal: »Odpeljali smo zelo veliko krogov in zbrali ogromno informacij. Karakteristika novega pogonskega agregata je že boljša, kot je bila pri dosedanjem motociklu, to je bil in ostaja najšibkejši člen na našem motociklu. Glede na preizkušeno menim, da bomo do naslednje sezone dobro pripravljeni.« Marc Marquez pa je seveda še kako osredotočen tudi na razplet letošnje sezone. Ima sicer 43 točk prednosti pred Rossijem, a letos je zmagal le na treh dirkah, kar je najmanj v njegovi dosedanji karieri. Pritisk tako na Španca počasi raste iz dirke v dirko. »Vsekakor nimam nobene velike prednosti, sicer bi tudi po kakšni napaki ostal v vodstvu v skupnem seštevku, a to ne pomeni veliko. A če pomislimo, da lahko kateri od tekmecev naredi napako, bo še bolj zaostajal za menoj. Torej ne moremo govoriti, da sem pod pritiskom samo jaz. Na koncu pa šteje le naslov prvaka. Lani sem videl, da ljudje takoj pozabijo, kaj je bilo skozi sezono, končni rezultat pa si zapomnijo vsi. Zato je moj cilj postati prvak, in naredi bom tisto, kar je treba, da ga dosežem. Če bom imel priložnost, bom zmagal, če bom četrti, bom pač četrti,« je dejal Marc Marquez. Andrea Iannone bo moral počivati tudi v Aragoniji. Medtem ko je moral zaradi padca na prostem treningu izpustiti dirko v Misanu, je poskusil na testiranjih, a takoj ugotovil, da so bolečine še prehude. »Po treh krogih me začne vse boleti, tako zelo, da ne morem več nadzorovati motocikla. Vse skupaj lahko na dirki postane nevarno, zato smo se odločili, da bom izpustil tudi to dirko. Ni mi lahko, a moramo pomisliti na varnost, svojo in drugih udeležencev dirke,« je povedal Andrea Iannone, zaradi česar je Ducati vseeno le izgubil pomembnega dirkača in na treningih niso imeli kaj veliko pokazati. Michelle Pirro bo tako tudi v Aragoniji nadomestil poškodovanega Iannoneja.

Medtem pa so pri Yamahi strasti še vedno razgrete. Jorge Lorenzo in Valentino Rossi še vedno nista povsem zakopala bojne sekire po dvoboju na stezi in nato na tiskovni konferenci, Španec pa je še vedno prepričan, da Rossi ni prehiteval pošteno. »Ponovno sem si po dirki pogledal to prehitevanje in še bolj sem prepričan, da sem imel že prej prav,« meni Jorge Lorenzo. Poznavalci so prepričani, da Lorenzo ne bo spremenil mnenja, ker mu ga tudi ni treba. Že tako ne bi pomagal Valentinu Rossiju v njegovem boju z Marquezom, zdaj pa, ko se seli naslednje leto k Ducatiju, ni niti najmanjših možnosti za kaj podobnega.