»Izredno sem hvaležen Realu Madrid, mestu Madrid in Španiji, a moja želja je vedno bila igrati le za rojstno državo Slovenijo.« S temi besedami je na twitterju in facebooku sedemnajstletni slovenski košarkarski biser Luka Dončić včeraj utišal španske medije, ki so se zadnje dni na dolgo in široko razpisali o možnosti, da bi Ljubljančan utegnil igrati za njihovo reprezentanco.

Zapis je močno razveselil marsikaterega ljubitelja košarke na Slovenskem, a dejstvo je, da prihaja čas, ko ga bo moral sin nekdanjega košarkarja, danes pa trenerja ljubljanske Ilirije Saše Dončića udejanjiti. Reprezentančni selektor Igor Kokoškov pričakuje, da mu bo na voljo za evropsko prvenstvo prihodnje leto, Košarkarska zveza Slovenije pa bi z njim napadla kolajno na prvenstvu stare celine do 20 let, ki ga želi gostiti.

Zdaj že pri 204 centimetrih

Ko je Luka Dončić pri 16 letih in dveh mesecih prvič stopil na parket v dresu Reala Madrid, je s tem spisal zgodovino. Postal je namreč najmlajši košarkar v zgodovini kraljevega kluba, ki je igral v članskem moštvu, hkrati pa za Rickyjem Rubiem in Angelom Rebolom tretji najmlajši v zgodovini španskega prvenstva. Da gre za posebej nadarjenega mladeniča, so v španski prestolnici vedeli že pri njegovih 13 letih, ko so ga iz Olimpije zvabili v svojo košarkarsko šolo. Dončić ni bil dominanten le med vrstniki, temveč tudi v starejših kategorijah. Z vsakim njegovim dobrim nastopom so zato postajale glasnejše govorice, da bi utegnil ob polnoletnosti prevzeti španski potni list in igrati za tamkajšnjo reprezentanco. Da bo torej ubral podobno pot, kot jo je pred njim Črnogorec Nikola Mirotić.

Ko Dončić po debiju v članskem dresu Reala Madrid lani ni dobil veliko priložnosti za dokazovanje, se je vse skupaj nekoliko umirilo. Do letošnjega poletja. Po prihodu iz ZDA, kjer je izpopolnjeval košarkarsko znanje, je namreč znova povsem navdušil tamkajšnjo javnost. Pravijo namreč, da je zdaj še močnejši, višji (španski športni časnik Marca trdi, da ima trenutno 204 centimetre) in zrelejši. To je Ljubljančan dokazal tudi na prvih dveh pripravljalnih obračunih proti Fenerbahčeju in Unicaji, ko je bil z 19 oziroma 16 točkami najboljši strelec svojega moštva. Ob tem se je v španskih medijih hitro oglasil predsednik Košarkarske zveze Španije Jorge Garbajosa in dejal, da so Luki vrata njihove reprezentance na stežaj odprta, če si to želi, a pri lobiranju očitno ni bil uspešen.

Da ne bo ostalo le pri lepih besedah

Dončićevih izjav so se kajpak močno razveselili pri Košarkarski zvezi Slovenije. Generalni sekretar Radoslav Nesterović in športni direktor Matjaž Smodiš sta ga v Madridu obiskala v začetku februarja, ko jima ni potrdil sodelovanja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, a je povedal, da razmišlja le o igranju za slovensko reprezentanco.

Za zdaj torej vse kaže, da eden največjih biserov evropske in svetovne košarke, ki mu strokovnjaki na naboru lige NBA leta 2018 že zdaj napovedujejo izbor v prvi deseterici, ne igra dvojne igre. A dokler dejansko ne bo oblekel reprezentančnega dresa in igral na velikem tekmovanju, bo slovenske navijače vendarle skrbelo, da ne bo vse skupaj ostalo le pri lepih besedah.