Stranišče kot umetniški artefakt seveda ni nič novega. Je pa zanimiva provokacija, ki si jo je zamislil italijanski umetnik Maurizio Cattelan. V Guggenheimovem muzeju v New Yorku bo namreč razstavil umetnino, imenovano Amerika. Gre za precizno izdelano zlato stranišče. Za 15 dolarjev se lahko obiskovalci nanj usedejo in ga uporabijo, tako kot katero koli drugo stranišče v muzeju. Po mnenju umetnika se tako na Ameriko, ki jo simbolizira stranišče, dobesedno podelajo. Vrsta čakajočih je dolga – trenutno obiskovalci čakajo dve uri, da lahko uporabijo zlato stranišče. Zanimivo je, da večina obiskovalcev ob stranišču naredi le selfi.

Za mnoge bo to verjetno tudi najdražje stranišče, na katerem bodo sedeli. Izdelano je iz 18-karatnega zlata, tehta 54 kilogramov, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 2,5 milijona dolarjev. Zato je še toliko bolj zanimivo, da bodo v muzeju, kjer se obiskovalci sicer ne smejo ničesar dotikati, tokrat na umetnini sedeli in jo uporabili še za kaj drugega.

Maurizio Cattelan je znan po svojih satiričnih skulpturah. Njegovo najbolj znano delo je skulptura papeža Janeza Pavla II., ki ga je zadel meteorit. Umetnino z naslovom Deveta ura je razstavil leta 1999 na londonski razstavi, posvečeni apokalipsi, pozneje pa so jo na dražbi prodali za 886.000 dolarjev. Sicer se njegove umetnine na dražbah prodajajo tudi po nekaj milijonov dolarjev in velja ta trenutek za enega najbolje prodajanih sodobnih umetnikov.

Navdih za stranišče Amerika je našel tako v fascinaciji nad stranišči nasploh kot tudi v Donaldu Trumpu in načičkani zlati estetiki njegovih domovanj. V katalogu razstave je zapisal, da je to simbol Trumpove Amerike, zlati tron. Umetnik je zatrdil, da je naslov umetnine dodal pozneje, ko je bila že ustvarjena, a nekako je simbolna razsežnost artefakta več kot časovno usklajena z dogajanjem v ZDA.

Kot rečeno, Cattelanovo stranišče že zdaleč ni prvo stranišče v umetnosti. Prihodnje leto bo Fontana Marcel Duchamp, ki je pisoar, predelan v umetnino, praznovala stoletnico nastanka.