Potrebovala je strokovno pomoč in načrt arhitekta, da bo prostor funkcionalen in bolje izkoriščen. Odločila se je, da bo z nakupi počakala in se vselila v prazno stanovanje. Na pomoč so ji priskočili v studiu za notranje oblikovanje Prostorama, ki ga vodi arhitektka Špela Modic. Za stanovalko so ustvarili skandinavski slog na slovenski način: toplina lesa in nežne umirjene barve so stanovanje mlade naročnice preobrazile v prijetno zavetje. Večjih gradbenih posegov niso predvideli, podrli so le del pregradne stene iz vlaknocementnih plošč in v spalnici zgradili mini garderobno sobo. Narisali so novo postavitev, projekt osvetlitve in nove pozicije električnih priključkov.

Strateško razsvetljena predsoba

Predsoba je bila prvotno zaprta z vrati, v njej ni bilo dnevne svetlobe, zato je bil občutek ob vstopu v stanovanje temačen in utesnjen. Vrata so odstranili in odprtino razširili, da je zadoščala za namestitev drsnih vrat. Izdelali so grafiko strukture lista in jo natisnili na satinirano steklo. Skozi proseva svetloba in tvori lep motiv tako na eni kot na drugi strani vrat. Ob fiksnem krilu je prostor za tabure, nad njim so leseni kapljičasti obešalniki. V predsobi je velika garderobna omara, ki jo je izdelal mizar. V notranjosti se skriva dimnik, zato so tam plitve police in odprt lesen kubus za odlaganje ključev in manjših predmetov. Strateško postavljeno veliko ogledalo s hrastovim okvirjem poveča naravno osvetlitev in velikost prostora.

Črtasti vzorec za dnevni prostor

Ob najdaljšo steno so potisnili jedilnico in jo uokvirili s kompozicijo TV-regala, ki se nadaljuje v knjižne police. Izbrali so lahkotno belo mizo in stole Lajt, izdelek Janeza Suhadolca, ki so kot nalašč za manjše prostore. Mizo osvetljujeta dve trendovski lučki, žarnici z betonskim podnožjem. Steno krasi Prostoramina grafika. Dnevno sobo so osvetlili s kompozicijo stenskih bučk. Udobna sedežna garnitura ima pralno snemljivo prevleko. Tabureja sta lahko dodatni sedišči, z dodanimi pladnji pa se spremenita v priročni mizici. Steno za kavčem so pobarvali s črtastim vzorcem. Barvna shema je umirjena: prevladujejo les, bela in siva barva. Za črte so izbrali temno moder, svetlo siv in pudrno rožnat odtenek, ki se ujemajo z barvo kavča in taburejev.

Nadstandardne rešitve v kuhinji

Največ pozornosti v stanovanju so namenili kuhinji, saj bi bila po prvotnem načrtu premajhna za resnejše kuharske podvige. Kuhinjski polotok so potegnili izven predvidene linije kuhinjske niše in z njim zakrili mejo med keramiko in parketom. Ker je v objektu prisilno prezračevanje, kuhinjska napa, vezana na zračnik, ni prišla v poštev, tiste na filter pa ne zaležejo dovolj, da bi se lastnica zanjo odločila. Potrebnih je bilo kar nekaj nestandardnih rešitev, da je prostor res optimalno izkoriščen, zato so spodnje elemente naročili serijske, visoke omare in pult pa je izdelal mizar. Kotni elementi so zasnovani tako, da so kar najbolj uporabni. Z rešitvijo, kot je kotna omara, ki se odpira nad kuhinjsko korito, so omogočili preglednost in boljši dostop do notranjih polic.

Kuhinji polotok za družabna srečanja

Steno v kuhinji smo pobarvali s pralno barvo v betonsko sivem odtenku kavča. Pult je izdelan iz fenixa, laminata, svilnatega na otip, ki ima to lastnost, da je možno praske na njem popraviti z likanjem. Delovno površino osvetljujeta svetlobna kolobarja na stropu. Z namenom zakriti neposreden pogled na kuhinjski pult so ga ogradili z lesenim panelom, ki se nadaljuje v polvisoko omaro ob vstopu v prostor. Tako lahko kuharica komunicira z gosti, ki pa ji ne morejo stalno gledati pod prste. Če ni časa za pospravljanje, pregrada zakrije pogled na delovni nered. Kuhinjski polotok je tudi brez stolčkov lahko zelo družaben.

Optimalno izkoriščena spalnica

Spalnica je optimalno izkoriščena. Predviden prostor za (premajhno) omaro so razširili z vlaknocementnimi stenami in pridobili mini garderobno sobo, ki so jo sprva nameravali zapreti z zložljivimi vrati, a so jo raje zaprli z zaveso, ki je prostor omehčala in ga približala značaju stanovalke. Izbrali so lebdečo posteljo, ki je ena najbolj uporabnih za majhne prostore. Bakreni bralni lučki na regulacijo se s stropa spuščata nad preprosti nočni omarici in ustvarjata prijeten ambient za sprostitev in počitek. Steno ob vzglavju so oblepili s srebrnkasto tapeto z diskretnim motivom.

Za piko na i pa še kopalnica

Naročnica je bila tako zadovoljna z delom Prostorame, da je dodatno naročila izrise opreme v kopalnici. Ploščice in sanitarno keramiko so obdržali, saj so bili materiali okusno izbrani, poleg tega bi razbijanje kopalnice precej podražilo investicijo in podaljšalo gradbena dela. Pohištvo v kopalnici je logično nadaljevanje celostne podobe stanovanja, zato so izbrali belo barvo, kombinirano z naravnim hrastom. Izris opreme je predstavljal trd oreh, saj je bilo treba upoštevati vse nespretno postavljene priključke in ventile. Ker pralni stroj nekoliko pokvari občutek razkošja v kopalnici, jim ga je uspelo skriti v omaro.