Danes bo v Novi Gorici tretji regijski izbor gazel od šestih. Za naziv gazela primorsko-notranjske regije so nominirani postojnski DAPZ, izolski K.M.K. Box in ORO MET iz Neverk pri Pivki, ki je regijo na zaključnem izboru zastopal že lani in je bil razglašen za bronasto gazelo. Katero od teh treh podjetij se bo torej pridružilo podjetjema RLS in NiceLabel - Euro Plus, ki bosta na izboru za zlato gazelo predstavljala osrednjo Slovenijo in Gorenjsko, bo znano na prireditvi, ki so jo letos iz Lipice preselili v šolski center Nova Gorica.

Gospodarsko močna

Ta mestna občina po številu hitro rastočih podjetij s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije ostaja pri vrhu, saj ima v Novi Gorici sedež 14 podjetij, več jih ima le Koper, in sicer 20. Ajdovščini, ki ima desetino gazel, sledijo Postojna, Sežana in Piran. Rast podjetij v Novi Gorici lahko podpre tudi Šolski center Nova Gorica, v sklopu katerega deluje petih srednjih šol: ekonomska in trgovska, elektrotehniška in računalniška šola, strojna, prometna in lesarska šola, tehniška gimnazija in zdravstvena šola ter biotehniška šola, pa tudi višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center.

Zato je pričakovati, da bodo imeli dijaki in študenti za gazele, ki bodo predstavile svojo poslovno pot in načrte za prihodnost, veliko vprašanj tako o možnostih za zaposlitev kot kompetencah, ki jih potrebujejo za podjetništvo. In da bodo hkrati želeli pokazati svojo ambicioznost in znanje, ki so ga pridobili med šolanjem.

V tesnem sodelovanju z mladimi

Mladi bodo sooblikovali dogajanje na odru. Nastopili bodo judoisti Judo zveze Slovenije, ritmična gimnastičarka Tessa Prihoda iz Športnega društva Moste ter zbor Biotehniške šole iz Šempetra, ki bo gotovo navdušil z rokovsko simfonijo Another Brick in the Wall.

Sicer pa povezovanje projekta Gazela z mladimi poteka na več ravneh; za snemanje in montažo predstavitvenih filmov nominirancev so letos poskrbeli dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana.

Primorske gazele so med letoma 2010 in 2015 (to je tudi opazovano obdobje rasti indeksa prodaje podjetij, na podlagi katerega se oblikuje seznam najhitreje rastočih podjetij v vsaki od šestih regij) na novo zaposlile 1274 ljudi. S tem so poskrbele za 71-odstotno rast števila novih delovnih mest. Spodbudna je tudi rast prodaje, saj so gazele prodajo povečale za kar 204 odstotke, regija pa za šest odstotkov. Dodano vrednost so gazele povečale za 146 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa za desetino. Sto najhitreje rastočih podjetij regije ima še vedno visok kazalnik verjetnosti preživetja, ki znaša 81 (od največ 100).