Pikasto in razposajeno je v Velenju ta teden, ko Pikino deželo obiskujejo mali in veliki mojstri in mojstrice, ki jih tudi letos ne manjka. Poglede privlači predvsem Pikina gusarska ladja s skrivnostnim podpalubjem, kjer naj bi se skrival zaklad, velike pozornosti pa sta deležna tudi mojstra Pat in Mat, ki skupaj (ne)spretno kaj popravita, še več pa pokvarita. Vse do sobote se bodo na številnih prizoriščih ob Velenjskem jezeru in tudi drugod po mestu vrstile gledališke in lutkovne predstave poklicnih in ljubiteljskih ansamblov.

Na gusarskem, gozdnem in kapitanovem odru so na ogled tudi plesne in glasbene predstave, ki se v primeru dežja selijo na Aničin oder v Pikini mestni hiši – Beli dvorani. »Za ustvarjanje in raziskovanje imamo več kot sto delavnic, v katerih mentorji in animatorji iz vajencev delajo mojstre,« pravi Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje. Letos imajo v Velenju tudi Pikino vesoljsko akademijo, na kateri prasketajo eksperimenti, v Pikinem modnem salonu pa je šivalnica in čisto prava modna brv. »Priznam, da je tudi meni všeč teden, ko sem brez lente in županuje navihana deklica s kitkami in pegicami. Tudi jaz se bom preizkusil kot sam svoj mojster,« je obljubil župan Bojan Kontič. Da je Pika sinonim za pogumno, bistro, duhovito, iznajdljivo, pošteno in vedro osebo, poudarja tudi letošnja častna pokroviteljica festivala, igralka Pia Zemljič.

S Piko je vedno in povsod zabavno

»Številni obisk festivala spremenijo v družinski izlet. Ogledajo si delavnice in v njih tudi sodelujejo, si ogledajo kakšno predstavo in se odpravijo domov prijetno utrujeni s polno malho spominov in tudi kakšnim izdelkom,« nam je dejala ena od mentoric, ki opaža, da se starši radi pridružijo otrokom pri ustvarjanju, rezanju, lepljenju, risanju in drugih veščinah, pri spodbujajo njihovo ustvarjalnost. »Pikin festival je po mojem mnenju eden izmed boljših festivalov in je res namenjen otrokom. Nekaterim se zdi, da je vse bolj podoben vaškemu sejmu. A sam menim, da zapraviš toliko, kolikor si pripravljen zapraviti. Predvsem pa lahko z družino tu preživiš čudovit dan,« je povedal mladi očka Peter Grajžl, ki je poleg svojih dveh sinov na festival pripeljal še nečakinjo in nečaka, vsi skupaj pa so se ravno sladkali s palačinkami.

»Zamisel za ta festival pred 27 leti je bila genialna. Knjiga o Piki nogavički je bila tudi v mojih otroških letih tista, ki je, poleg Karla Maya, skoraj nisem izpustil iz rok,« pa nam je povedal Aljaž Dolenc iz Ljubljane, ki je bil s svojo mlado družinico v Velenju prvič. Domačinka Enesa Pavčić pa se rada spominja, kako veselo je bilo vsako leto, ko je Velenje preplavila množica otrok. »Mesto je oživelo kot mravljišče, polne so bile Rdeča dvorana in vse ulice. Škoda je, da je zdaj festival pomaknjen na rob mesta in se v mestu ne čuti več toliko tega utripa,« je dejala.

A dejstvo je, da v Velenju nikomur ni dolgčas. »Šla sem si ogledat Pikino gusarsko ladjo, ki je letošnja novost, vso pot pa so me spremljala razna pravljična bitja in živali. Vseh sploh ne poznam in bom morala kakšnega malčka pocukati za rokav in ga prositi, naj mi razloži, kdo so ti junaki,« je dejala Korošica Anica Perme. In dodala: »Pikin festival bi morali doživeti vsi otroci. Doma imam tudi knjigo o Piki nogavički, deklici, ki je lahko številnim vzor, saj se nikogar in ničesar ne boji in zna vse narediti zabavno, pa naj bo težava videti še tako nepremagljiva.«