V ogromnem nepremičninskem projektu Jožeta Anderliča je hrvaški poslovnež Enver Moralić v kratkem času razmeroma veliko zaslužil. Gre za dalj časa nasedli nepremičninski projekt na zemljišču nekdanjega Kolizeja v središču Ljubljane, ki je bil do nedavnega v lasti družbe Tivoli Projekt. Skoraj hektar zemljišča, na katerem je načrtovana gradnja nepremičnin v skupni velikosti okoli 50.000 kvadratnih metrov, naj bi končal pri južnoafriškem finančnem skladu, v poslu pa naj bi kot posrednika nastopila nekdanji predsednik Kompasove uprave in častni konzul Južnoafriške republike Janez Pergar in njegova soproga Nevenka Črešnar Pergar.

Predkupne pravice Moralić ni izkoristil

V lastništvo družbe Tivoli Projekt je Moralić vstopil lani novembra. Za 10-odstotni lastniški delež je odštel 200.000 evrov. V času nakupa desetine Tivoli Projekta se je Moralić s takratnim lastnikom, avstrijsko družbo Reitenburg v lasti družine Anderlič, dogovoril, da bo na transakcijski račun Tivoli Projekta v dveh obrokih nakazal še milijon evrov. Ali so se ti načrti uresničili, ni znano. Koliko je skupaj plačal za Tivoli Projekt, se Moralić v telefonskem razgovoru ni spomnil.

Ko je julija letos namesto Reitenburga lastnik Tivoli Projekta postala Kranjska stavbna družba Jožeta Anderliča, bi Moralić lahko izkoristil predkupno pravico, vendar tega ni storil. Takrat je 90-odstotni lastniški delež Tivoli Projekta iz Reitenburga na Kranjsko stavbno družbo v Anderličevi lasti prešel za 230.000 evrov. Skoraj sočasno pa je bila sklenjena še kupoprodajna pogodba, s katero se je Kranjska stavbna družba z Moralićem dogovorila o nakupu njegovega 10-odstotnega lastniškega deleža v Tivoli Projektu.

Takrat je bilo dogovorjeno, da bo prvi obrok kupnine v višini 600.000 evrov plačan v 45 dneh po podpisu pogodbe, drugi obrok pa v 13 mesecih. Če prvi obrok ne bil plačan v dogovorjenem roku, bi se pogodba lahko razdrla. Toda to se kljub zamudi ni zgodilo. Namesto tega sta Moralić in Kranjska stavbna družba sklenili aneks, s katerim se je rok plačila za 600.000 evrov podaljšal do konca letošnjega septembra. Po razpoložljivih podatkih je Kranjska stavbna družba do zdaj Moraliću nakazala 300.000 evrov.

1,4-milijonski zaslužek v nekaj mesecih?

Ob predpostavki, da je 82-letni Moralič za 10-odstotni lastniški delež Tivoli Projekta lani novembra plačal 200.000, na račun družbe pa nato ni nakazal milijona evrov, kot je bilo dogovorjeno, je v nekaj mesecih zaslužil kar 1,4 milijona evrov. Visok zaslužek v poslu je eden najbogatejših hrvaških poslovnežev Moralić pripisal spremenjenim razmeram na trgu oziroma povpraševanju po nepremičnini Tivoli Projekta. Pri tem je zatrdil, da s projektom nima več ničesar. Po drugi strani pa Anderlič kupčije ni želel komentirati. Pojasnil je le, da je Tivoli Projekt zasebna družba, »poslovne odločitve zasebnega podjetja pa so v pristojnosti lastnikov in jih podjetje ni dolžno razkrivati«.

Za skoraj hektar veliko zemljišče Tivoli Projekta naj bi družba Janeza Pergarja Greenbay Tivoli, nedavno registrirana v offshore centru Mauritius, odštela dobrih 15 milijonov evrov. Končni kupec zemljišča je južnoafriški sklad Greenbay Properties s sedežem na Mauritiusu. Ta ima na svojih spletnih straneh navedeno, da bo v projekt skupaj vložil 70 milijonov evrov. Julija letos je sicer Greenbay Properties že kupil koprsko nakupovalno središče Planet Tuš.