SPIRIT Slovenija je lani prvič organizirala skupinski nastop podjetij na tem sejmu , ker želi Slovenijo predstaviti kot pomembno akterko na področju industrijskega oblikovanja. Slovenski nastop je požel velik uspeh, podjetja pa so tudi letos izrazila velik interes. V slovenskem paviljonu se bodo na 148 kvadratnih metrov razstavne površine predstavila naslednja podjetja: Atelje Mali, Jernej Mali s. p., Daowood, Peter Štrukelj s. p., Donar, d. o. o., Drugačno pohištvao, d. o. o., Gonzaga – Pro, d. o. o., Klun Ambienti, d. o. o., LJ Studio, d. o. o., Lutman Design Studio, d. o. o., Mizarstvo Bolčič, Loredana Matkovič s .p., Mizarstvo Kraljič, d. o. o., Stories Design, d. o. o., 3S Design d. o. o., Tapetništvo Novak, Robert Novak s .p. in Trokot, d. o. o. Podjetja za večjo prepoznavnost nastopajo pod blagovno znamko SLOVENIA DESIGN. Slovenski oblikovalski izdelki bodo na ogled v skupnem paviljonu, ki ga je lani oblikoval arhitekturni studio Primož Jeza, in predstavlja sintezo med lesno industrijo in oblikovanjem.

Edinstveni, tudi nagrajeni izdelki

Podjetje Donar bo na sejmu predstavljalo stol Nico Less, nagrajen z mednarodnim priznanjem red dot product design 2016 winner za presežek na področju oblikovanja. Predstavljeni bodo tudi Beatnik Sound Station Chair, stol z vgrajenim zvočnim sistemom, anatomsko oblikovan konferenčni stol Breath, modularni pohištveni sistem Beatnik Open Source in sodobna interpretacija telefonske govorilnice Chat Loop. Stackr by COwerk – zložljiv, modularen in prilagodljiv sistem pisarniškega pohištva in elementov različnih funkcionalnosti, oblik, velikosti in barv za tvorbo edinstvenih sklopov bo predstavljalo podjetje Gonzaga – PRO. Podjetje LJ STUDIO bo z znamko ALMIRASADAR prikazalo svojo edinstveno kolekcijo home collection, ki jo odlikujejo izdelki s poudarkom na ročnem delu. Mizarstvo Bolčič se bo predstavljalo z blagovno znamko Mitja, ki jo odlikujejo izdelki, natančno izdelani po vnaprej določenem sklopu geometričnih pravil, vseeno pa sledijo zgodbi lesa; na sejmu bosta kolonialni stol Kalota in izdelek, ki je lahko mizica ali stol Water Lily.

Eleganca in funkcionalnost

Mizarstvo Kraljič, specializirano za izdelavo elegantne notranje opreme in stavbnega pohištva iz masivnega lesa, bo pokazalo posebno elegantno ogledalo Mirror Natalee, Studio LUTMAN Designpa elegantno stojalo za mobilne telefone in tablice iz keramike in orehovega lesa SWICH, ki omogoča brezžično polnjene pametnih naprav. Elegantno stojalo za obleke Plutoo, edinstvenega brezčasnega videza, prefinjene oblike in izjemne funkcionalnosti, bo predstavilo podjetje 3S design, kolekcijo vrhunsko oblikovanih in ročno izdelanih kristalnih kozarcev ''Izrazi prvobitnosti'' za vodo in žgane pijače pa podjetje STORIES design. Na ogled pa bo tudi leseno, ročno izdelano kolo Woodster, ki ima značilno “cruiser” obliko kolesa in je namenjeno vožnji po mestu; izdelalo ga je podjetje Trokot.

Les, les in še enkrat les

Z novodobnim ročno narejenim gugalnim konjičkom Googy, ki predstavlja oblikovalski odgovor na tradicionalne gugalne izdelke, bo na sejmu prisotno podjetje Tapetništvo Novak. Leseni jedilni pribor Noshi, ročno narejen iz različnih vrst lesa, bo predstavljalo Atelje Mali, elegantno jedilno mizo iz starega recikliranega hrasta Mizza in klubsko mizico kocka iz tikovega lesa pa podjetje Drugačno pohištvo. Sodelovalo bo tudi podjetje DAOWOOD, in sicer s posebnim kosom pohištva Octopus Secretur, ki predstavlja skrivališče za vse pomembne reči, skrivnosti in sanje. Z vrhunsko oblikovanim ergonomskim sedežnim gnezdom v obliki jabolka - stolom Bigg Apple, ki lahko stoji samostojno ali pa se ga obesi na steno, ter modularno večnamensko zofo Kameleon bo nastopilo podjetje Klun Ambienti.

Za večjo prepoznavnost v tujini

S skupno predstavitvijo slovenskih podjetij si SPIRIT Slovenija skupaj s sodelujočimi podjetji prizadeva storiti pomemben korak naprej k večji prepoznavnosti tako slovenskih pohištvenih podjetij kot tudi slovenskega oblikovanja v tujini. Lani se je na sejmu 100 % Design v Londonu predstavilo devet podjetij, letos pa je agencija zastavljeno pot nadgradila še z razstavo slovenskega industrijskega oblikovanja SLOVENIA DESIGN Showroom 2016 v Milanu, na kateri je italijanski javnosti svoje izdelke uspešno predstavljalo dvajset slovenskih oblikovalcev in podjetij iz lesne, pohištvene in z interjerom povezanih dejavnosti. Sledil je uspešen skupinski nastop sedmih slovenskih podjetij na vodilnem svetovnem sejmu s področja oblikovanja v francoski prestolnici Maison & Objet, prihaja pa še skupinska predstavitev slovenskih podjetij na sejmu Mebel v Moskvi med 21. in 25. novembrom.

Sejem 100% Design je namenjen predstavitvi industrijskega oblikovanja, interjerjev in sorodnih vsebin. Lani se je na njem predstavilo 365 razstavljavcev iz 39 držav, obiskalo pa ga je več kot 27.000 obiskovalcev. Več informacij je na voljo na spletni strani www.100percentdesign.co.uk.