Primorsko-notranjsko regijo bo na izboru Gazela 2016 zastopala gazela, ki jo bodo izbrali izmed trojice: DAPZ, K.M.K. BOX in ORO MET. Izbor gazele primorsko-notranjske regije bo v četrtek, 22. septembra, potekal v Šolskem centru Nova Gorica.

Postojnski DAPZ, katerega začetki segajo v letu 1987, zagotavlja celostne orodjarske storitve od konstrukcije in izdelave orodij do prvih vzorčenj in meritev izdelkov oziroma orodnih delov. Njihovi glavni produkti so orodja za reflektorje, leče, zaslonke in ohišja za svetila v avtomobilski industriji.

Sodelujejo z gazelami

Med njihovimi večjimi kupci je Hella Saturnus, ki predstavlja kar 70 odstotkov prometa, skupaj z njo tudi strokovno rastejo. Desetino prodajo drugim slovenskim kupcem, kot sta gazeli Plastika Skaza in Elvez, pa Biplast in Tomplast, petino pa izvozijo. Podjetje, ki ga vodi direktor Zdravko Prelc, je leto 2015 zaključilo z 2,3 milijona evrov prihodkov in 21 zaposlenimi, indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 je znašal 202, kazalnik verjetnosti preživetja pa 84 (od skupnih 100).

Ekološko in inovativno

Drugi nominiranec je družinsko podjetje K.M.K. BOX, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo embalaže ter drugih izdelkov. To izolsko podjetje so leta 1996 ustanovili trije lastniki. Embalažo izdelujejo iz polipropilena ali kartonplasta, ki je razgradljiv in obnovljiv, njihova glavna načela pa so: ekološko, kreativno in inovativno. Podjetje, ki ga vodi Valter Krmac, je bilo prva leta edini ponudnik kartonplasta v državi, zato so se povezali z vodilnimi evropski proizvajalci propilena in embalaže.

Poleg embalaže izdelujejo tudi različne izdelke za splošno uporabo v gospodinjstvu. Izolska gazela, ki v raziskave in razvoj vloži pet odstotkov prihodkov, je leta 2014 ustanovila tudi lasten razvojno-raziskovalni oddelek in ga vpisala v register ARRS. Okoli 55 odstotkov izdelkov izvozijo. V letu 2015 so z 42 zaposlenimi ustvarili 7,37 milijona evrov prihodkov od prodaje, indeks rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 je znašal 203, podjetje pa ima zelo visok kazalnik verjetnosti preživetja, saj znaša kar 94.

Bronasta gazela se ne ustavlja

Tretje nominirano podjetje je ORO MET, ki je bilo lani prepoznano za bronasto gazelo. Podjetje, ki ga vodi Jernej Pavlin, deluje pa v industrijski coni Neverke pri Pivki, je specializirano za standardne in nestandardne orodne plošče, ohišja za orodja in obdelane orodne plošče CNC. Izvozijo 70 odstotkov, od tega največ v Avstrijo, Ukrajino, Švedsko, Anglijo in na Madžarsko.

S skoraj 70 zaposlenimi so v letu 2015 ustvarili 11,87 milijona evrov. Indeks rasti prodaje zadnjih pet let je znašal kar 480, kazalnik verjetnosti preživetja pa 86. Pri nadaljnji rasti jim omejitve predstavljajo njihove zmogljivosti, zato veliko sodelujejo s kooperanti. Vendar Pavlin ostaja zagovornik preudarne rasti. Primorska gazela, ki je bila sicer že večkrat nominirana za gazelo regije, je od aprila v večinski lasti Slovenske industrije jekla, saj je 51-odstotni delež družbe kupila Sijeva hčerinska družba Ravne Steel Center. jpš