Na novogoriškem okrožnem sodišču poteka sojenje dvanajsterici, ki naj bi bila na Koprskem vpletena v oderuško posojanje denarja in izsiljevanje. 60-letnemu Koprčanu Radenku Vasiću in soobtoženim so na prste stopili lansko pomlad. Očitajo mu, da naj bi z družinskimi člani in drugimi pomagači izsiljeval ter po oderuških obrestih posojal denar drugim, med drugim podjetjem v koprskem pristanišču. Med obdolženimi se je znašla tudi znana koprska notarka Polka Boškovič, h kateri naj bi Vasić stranke pošiljal overjat pogodbe. Vsi obtoženi očitke zavračajo, oškodovanci pa na sodišču že več dni pripovedujejo drugačno zgodbo.

Za 30-odstotne obresti izvedeli naknadno

Kar sedem dni je trajalo zaslišanje domnevno oškodovanega Rifteta Kaserovića, ki je sodnici natančno opisal delovanje združbe in pripovedoval, kako se je zapletal v posojilni klopčič in za izposojen denar odplačeval kar 30-odstotne obresti. Prejšnji teden je na prostor za priče stopil tudi nekdanji gradbinec in šofer Marjan Lazar. Lastnik 66 avtomobilov (avtomobili naj bi bili njegova ljubiteljska strast) se je z Vasićem spoznal zaradi gradbenih poslov in se z njim dobival ob nedeljah na bolšjem sejmu. »Tekal je za mano in mi ponujal denar. Dejal sem mu, da ga ne potrebujem, a je še kar vztrajal,« je pripovedoval. Na koncu je popustil in si res izposodil 2000 evrov. In nato še nekajkrat do skupne vsote 8000 evrov. »Podpisal sem, nikoli pa nisem prebral, kaj podpisujem, mislil sem, da imam opravka z normalnim človekom,« je Lazar priznal svojo napako.

Vasić naj bi namreč v pogodbo zapisal, da si je Lazar pri njem izposodil 30.500 evrov in jih toliko z 30-odstotnimi obrestmi tudi terjal nazaj. Lazar zagotavlja, da tega denarja nikoli ni videl. Ko je poravnal prvih 3000 evrov dolga, naj bi šele izvedel, kaj je dejansko podpisal in kolikšne so posojilne obresti ter začel doživljati grožnje s smrtjo.

Grožnje s smrtjo

»Zahteval je, naj mu prodam polovico svojega premoženja. Ko sem to zavrnil, je zahteval, naj to premoženje prodam drugim, njemu pa dam denar v upravljanje in bom lepo živel od obresti. Tudi tega nisem hotel. Zvabili so me na testno vožnjo z avtomobilom, ker da se na to spoznam, potem pa mi grozili, da me bodo odpeljali do Učke in tam zažgali,« je včeraj pripovedoval sodnici. Po tej bojda izjemno vratolomni vožnji je zgodbo zaupal koprskim kriminalistom. Podobno zgodbo je slednjim povedal tudi tretji oškodovanec, ki mu je dolg s 300.000 evrov narasel na vrtoglavih 600.000 evrov.

Lanskega aprila je stekla obsežna akcija kriminalistov. Na podlagi njihovih ugotovitev tožilstvo dvanajsterici očita kazniva dejanja goljufije, pomoč in napeljevanje h goljufiji, izsiljevanje, ponarejanje poslovnih listin, ponarejanje uradne listine in zlorabo izvršbe. Vasić naj bi sporne pogodbe pripravljal skupaj s hčerko Radenko Vasić, notarka Boškovičeva pa naj bi jih potrjevala in tako Vasiću pridobila protipravno premoženjsko korist. Boškovičeva je v zgodbi najprej nastopala kot priča, med preiskavo pa se prelevila v tretjo najpomembnejšo obtoženko. Sama krivdo zavrača. Ostali obtoženi naj bi pri spornem početju pomagali tako, da so posojali denar in ponudili svoje ime, da bi prikrili glavnega obtoženega.

Združbi bi morali sprva soditi na koprskem okrožnem sodišču, a ker se je med obsojenimi znašla notarka in tudi nekdanja sodnica na tem sodišču, je vrhovno sodišče sojenje preneslo v Novo Gorico. Tu že vse od sredine avgusta zaslišujejo obdolžene in priče. Da gre za obsežno sojenje, priča podatek, da ima sodnica Andrejka Luznik za ta primer rezervirane vse četrtke in petke do konca oktobra.