»Zabarantali so vas. In nihče vas ni vrnil. Vrnili ste se sami, s svojim ponosom,« je akademik Matjaž Kmecl položil na srce Primorcem ob njihovem prazniku. Kot slavnostni govornik na sobotni proslavi ob 69. obletnici priključitve Primorske k matični domovini je dodal: »To ni samo praznovanje vrnitve Primorske pod rodni krov. To je tudi praznik skupnega slovenskega prerojenja iz naroda hlapcev v narod gospodarjev. Rad bi videl naše osamosvajanje leta 1991 brez Primorcev!«

Da zgodovina primorskega prostora ni samo stvar Primorcev, temveč zaznamuje odnos do narodnega vprašanja vseh Slovencev, je poudaril tudi drugi govornik, zgodovinar in predstavnik Slovencev v Italiji Borut Klabjan.

Letošnjo proslavo ob obletnici priključitve sta pripravili občina Postojna in Zveza borcev za vrednote NOB ob finančni pomoči ostalih primorskih občin. Častni gost je bil predsednik države Borut Pahor, udeležili pa so se je številni primorski župani, poslanci, gospodarstveniki in športniki ter praporščaki in predstavniki borcev z več držav bivše Jugoslavije. Kljub slabemu vremenu so organizatorji našteli več tisoč obiskovalcev. Občina Postojna je namreč poleg slovesne prireditve pripravila tudi številne spremljevalne dogodke in oglede.