Čeprav je bila uvrstitev Slovenije na EP nekaj povsem pričakovanega, je bilo po sredini tekmi proti Bolgariji v zraku čutiti olajšanje. Igralci in trenerski štab so bili nasmejani in veseli, a sočasno osredotočeni še na zadnjo nalogo, ki jih čaka v kvalifikacijah – današnji obračun z Ukrajino. Tekma se na prvi pogled zdi nepomembna, saj si je Slovenija že izborila mesto na prvenstvu stare celine, a ni povsem tako. Rezultati v kvalifikacijah bodo merilo za razvrstitev v kakovostne bobne pri žrebu skupin. Ta bo 22. novembra v Turčiji, ki bo gostila eno izmed skupin in zaključni del tekmovanja. Razplet v Kijevu, kamor Slovenija potuje z zalogo sedmih točk prednosti s prve tekme v Celju, ne bo nepomemben, ob tem pa želi izbrana vrsta izpolniti še osebni cilj, ki si ga je zadala pred začetkom kvalifikacij – šest zmag brez poraza.

Selektor slovenske reprezentance Igor Kokoškov proti Ukrajini ne bo mogel računati na dva pomembna člana reprezentance, Zorana Dragića in Jako Blažiča, ki sta se morala predčasno vrniti v svoja kluba. Dvanajsterica, ki bo nastopila v Kijevu, je tako znana že vnaprej. »Tekma proti Ukrajini bo izredno pomembna. Matjaž Smodiš je nemudoma po zmagi proti Bolgariji igralcem povedal, da ni isto, če smo prvi ali drugi v skupini. V Kijev tako ne gremo kot turisti, temveč po zmago. Videli smo, da gre za moštvo, ki ima fizično čvrste košarkarje. Pred domačimi navijači bodo še bolj nevarni kot v Celju, zato nas nikakor ne čaka lahka naloga,« je pred potjo v Kijev povedal Igor Kokoškov.

Eden tistih, ki ima pod novim selektorjem pomembno vlogo v ekipi, je 23-letni Klemen Prepelič. Branilec že nestrpno čaka odhod v Francijo, kjer bo v prihodnji sezoni nosil dres Limogesa, ki ga vodi srbski strokovnjak Duško Vujošević. Toda še pred tem ga čaka zadnja naloga v reprezentančnem dresu: »Slovenija je spet na evropskem prvenstvu, kar je bil primarni cilj. A dela nismo dokončali. Kot pravi Kokoškov, z letalom še nismo pristali. Čaka nas še Ukrajina, proti kateri ne bo popuščanja, saj gre za prvo mesto v skupini in morebitne lažje nasprotnike na tekmovanju prihodnje leto.«