V občini Mengeš so nedavno objavili razpis za petletni najem kulturnega doma, ki ga zadnje desetletje uspešno upravlja Špas teater. Razpis se izteče v ponedeljek, v najem pa se oddaja dobrih 320 kvadratnih metrov velika dvorana, dobrih 200 kvadratnih metrov preddverja s sanitarijami, veliko pododrje in garderoba za nastopajoče, vse skupaj s pohištvom, opremo, napravami in inventarjem.

Direktorica Špas teatra Urška Alič ne skriva, da se iz doma še ne nameravajo posloviti: »Špas teater letos beleži že 20. sezono delovanja, Kulturni dom Mengeš, ki ga zadnjih deset let tudi upravljamo, je od začetka naša matična dvorana.« Dom vsako leto obišče približno 80.000 obiskovalcev iz vse Slovenije. »Špas teater je Mengeš postavil na kulturni zemljevid Slovenije. Upam si trditi, da je Mengeš prek našega gledališča postal še bolj razpoznaven. V svoji zgodovini smo pripravili že 32 lastnih uprizoritev, v letošnji sezoni v Sloveniji pričakujemo dvamiiljontega obiskovalca. V sklopu abonmajev gostimo predstave drugih slovenskih institucionalnih gledališč,« pravi direktorica in doda, da so njihovi abonmaji vsa leta praktično razprodani. Tudi letos so abonmaji Matiček, Nežka in Baron že v prodaji.

Lani 142 prireditev

Lani so v domu pripravili 142 prireditev. »V 19 letih delovanja smo v Mengšu gostili najboljše gledališke ustvarjalce, pevce in organizirali veliko drugih odmevnih prireditev. Zelo pomembna je za nas tudi dobrodelnost, saj vsako leto organiziramo nekaj dobrodelnih prireditev in zbrani denar podarimo lokalnim društvom,« še pravi Aličeva. Dodaja, da že v jeseni pripravljajo kar štiri novosti, na odru pa bodo gostili tudi nosilce Borštnikovega prstana in večkratne nagrajence različnih prestižnih nagrad. Program bodo ustvarjali skupaj z 48 stalnimi sodelavci in 14 drugimi ustvarjalci.

Obiskovalci pa bodo lahko uživali tudi v posodobljenem odru in pripadajoči tehniki ter polepšani notranjosti doma. »Z občino smo v zadnjih dogovorih za prometno ureditev in parkirne prostore v Mengšu,« še izpostavi Aličeva.

Pogoji najema

Izhodiščna najemnina za dom znaša 3000 evrov. Ponudnik mora ponuditi vsaj izhodiščno najemnino, pojasnjujejo na občini, kjer najem med drugim pogojujejo z vsaj štiriletnimi izkušnjami najemnika z izvajanjem kulturno-umetniškega programa v lastni produkciji. Izbrani najemnik naj bi v domu zagotovil letno vsaj sto kulturno-umetniških prireditev, od teh najmanj polovico v lastni produkciji in letno tudi najmanj dve lastni novi uprizoritvi.

Poleg tega bo moral najemnik omogočiti najemodajalcu brezplačno uporabo prostorov za občinske praznične prireditve in do 22 terminov za prireditve osnovne šole, vrtca in občinskih društev. Izbrani najemnik bo moral v roku dveh let obnoviti še sanitarije, prevzel pa bo tudi obratovalne stroške. Odpiranje ponudb bo javno.