London 18,82 milijona

Na straneh Statiste so ugotovili, da je bilo leta 2015 največ nočitev v Londonu. A kot je bilo navedeno v uvodu, številke v primerjavi z Ljubljano niti niso tako visoke. Je pa visoka bruto številka denarja, ki naj bi ga v Londonu zapravili turisti – gre za nekaj več kot 20 milijard dolarjev. Mesto, ki je bilo nekoč največje in z največ prebivalci na svetu, ima z okolico več kot 13 milijonov prebivalcev, turistom pa lahko ponudijo toliko znamenitosti in zanimivosti, da jih niti vsi vodiči ne morejo našteti. Od Buckinghamske palače do kitajske četrti, od sedeža vlade na Downing Streetu do Hyde Parka. Imajo največji vojaški muzej na svetu in na desetine drugih pomembnih muzejev in galerij. Pa še Londonsko oko, ki se imenuje po kokakoli, Muzej voščenih lutk, pol ducata največjih nogometnih klubov na svetu s pripadajočimi stadioni, Big Ben in Westminstrsko palačo, Piccadilly Circus, katedralo sv. Pavla, Trafalgar Square … Lahko si ogledate tekmo v ragbiju ali poskusite njihovo kulinariko, kar 65 restavracij v Londonu ima vsaj eno Michelinovo zvezdico.

Bangkok 18,24 milijona

Tajska prestolnica se vse bolj bliža Londonu in ga v nekaterih kategorijah celo premaguje. Osemnajst milijonov turistov v mestu zapravi okoli 12,36 milijarde dolarjev. Veliko za razmeroma revno mesto, ki ima z okolico kakšnih 14 milijonov prebivalcev. Mesto velja za izhodiščno točko za obisk različnih delov Tajske in Azije, je pa tam mogoče videti tudi veliko kraljevo palačo, muzeje in tržnice. Jasno, morate tudi na originalno tajsko masažo in v pravo tajsko restavracijo, a ne pretvarjajmo se: Bangkok je tudi eden od centrov svetovnega spolnega turizma.

Pariz 16,06 milijona

Turistični ekonomisti pravijo, da je Pariz, ki je dolgo veljal za najbolj obiskano turistično mesto na svetu, leta 2015 s to dejavnostjo zaslužil 16,61 milijarde dolarjev oziroma več kot 14,77 milijarde evrov. Mesto, ki ima z okolico kakšnih 12 milijonov prebivalcev, se poleg neverjetnega števila izvrstnih restavracij lahko pohvali (in dobro živi) še z Eifflovim stolpom, Louvrom, versajsko palačo, notredamsko katedralo, Slavolokom zmage, centrom Pompidou, Place de la Concorde … Pa še vožnjo z ladjo po Seni radi predlagajo.

Dubaj 14,26 milijona

Dubaj je največje mesto emirata Dubaj, ne pa tudi glavno mesto Združenih arabskih emiratov, ki jim sicer poveljujejo iz Abu Dabija. Dubaj ima kakih 2,5 milijona prebivalcev, ki so lani s turizmom zaslužili več kot 11 milijard dolarjev. In kaj je turistična publika želela videti v tem bogatem arabskem mestu? Največji cvetlični vrt na svetu, recimo. Burj Khalifa, najvišjo zgradbo na svetu, skupaj s hotelom na najvišji ravni na svetu. Smučarski center v nakupovalnem centru. Največji akvarij na svetu. Otok, zgrajen na morju, v obliki palme ....

Istanbul 12,56 milijona

Največje in najgosteje naseljeno turško mesto je edina svetovna metropola, ki leži na dveh celinah – v Evropi in v Aziji. Leta 2015 so s turizmom zaslužili nekaj več kot 9 milijard dolarjev. Več kot 12 milijonov turistov si je v mestu, ki ima več kot 3000 mošej, ogledalo kopico muzejev, med katerimi izstopa nekdanje svetišče Hagija Sofija. Imajo nekaj velikih tržnic, najpomembnejša je pokrita Kapalı Çarşı,, imajo zanimive zgodovinske dele mesta, Tripadvisor pa v samosvojem vrstnem redu priporoča za ogled Modro mošejo in baziliko Cistern.

New York 12,27 milijona

Največje ameriško mesto (8,5 milijona prebivalcev) je lani zaslužilo s turisti 17 milijard dolarjev. New York pa ni zgolj mesto turistov, ampak vsaj še finančni, trgovinski, kulturni, diplomatski, izobraževalni in tehnološki center regije, če ne kar vsega sveta. Turisti so si najraje ogledovali Centralni park, Muzej umetnosti – Met, Spominski park in muzej 9/11, Broadway, nebotičnike na Manhattnu, Empire State Building, Kip svobode, observatorij One World, cerkev sv. Patrika … Mesto ima kar 75 restavracij, ki imajo vsaj eno Michelinovo zvezdico.

Singapur 11,88 milijona

Mestna država (5,5 milijona ljudi) v jugovzhodni Aziji velja za eno najbogatejših držav na svetu in med dohodke štejejo tudi 14,5 milijarde dolarjev, ki so jih lani zaslužili s turizmom. Turisti bolj kot dediščino stoletne britanske kolonizacije občudujejo največje kolo na svetu, s katerega je videti mesto, kitajsko četrt, četrt Mala Indija, Universalov filmski studio … Ponoči je mesto povsem osvetljeno in razsvetljeno: čas je za ogled nočnega safarija, za nakupe v najprestižnejših trgovinicah in večerjo. Mesto ima 28 restavracij z vsaj eno Michelinovo zvezdico.

Kuala Lumpur 11,12 milijona

Glavno mesto Malezije na sotočju rek Gombak in Klang ima v ožjem mestnem središču manj kot dva milijona prebivalcev, če štejemo širša urbana predmestja, pa je številka okoli 7 milijonov. Lani so s turizmom zaslužili 12 milijard dolarjev, tudi zato, ker gre za pomembno povezavo med Azijo in Srednjim vzhodom. Mesto si turisti zapomnijo predvsem po nebotičniškem dvojčku Petronas. Preseneča pa, da imajo kar 28 restavracij, ki so si zaslužile Michelinovo zvezdico. Ob nebotičnikih in hrani najbolj ponujajo obisk barvite kitajske četrti in posvečenih podzemnih jam Batu.

Seul 10,35 milijona

Južnokorejska prestolnica se zdi zelo netipičen turističen center, a s turizmom so lani zaslužili več kot 15 milijard dolarjev. Mesto ima s širšo okolico kar 25 milijonov prebivalcev, že v samem centru pa okoli 10 milijonov. Imajo izjemno gost promet, po drugi strani pa je to eno najgosteje naseljenih površin na svetu, da o neprijazni sosedi 50 kilometrov stran niti ne govorimo. Svetujejo obisk kraljevske palače Gyeongbok iz poznega 13. stoletja, zgodovinske vasice Bukchon, veleblagovnice Shinsegae, pa tudi Itaewona, predela z barčki, prodajalnami in klubi.

Hongkong 8,66 milijona

Hongkong – ali bolje rečeno »Posebno administrativno območje Ljudske republike Kitajske Hongkong« – je lansko leto zaslužil s turizmom okoli 7, milijarde dolarjev. Turistični strokovnjaki so navdušeni, da se mesto, ki je že nekaj let spet v kitajskih rokah, ni preveč spremenilo. Turisti v enega svetovnih finančnih in gospodarskih centrov zahajajo zaradi nebotičnikov, ki jih lahko posebej gledajo s hriba Peak, in zaradi Disneylanda ter Avenije zvezdnikov. Tu je še Oceanski park in nebroj možnosti za nakupovanje. Pa še šest restavracij s tremi Michelinovimi zvezdicami (v vsej Italiji je le osem takšnih).