Po zgolj dveh tednih od sanjske reprezentančne uvrstitve v olimpijski Pjongčang bo slovenski hokej ob začetku klubske sezone znova razkril vse svoje pomanjkljivosti. Na mednarodnem prizorišču bosta od sedmih delujočih klubov nastopala le Olimpija in Jesenice, ki ostajata daleč od blišča in nekdanje slave. Ljubljančani bodo skušali predvsem preživeti novo zimo v EBEL, na Gorenjskem pa še vedno ni opaznega premika, zato železarje čaka nastop v novoustanovljeni drugoligaški alpski ligi.

Bo Olimpija izpeljala sezono?

Olimpija v svoji deseti sezoni EBEL niti v petem poskusu zapovrstjo nima nobenih možnosti za končnico, saj po vseh kriterijih preveč zaostaja za konkurenco. Državni prvaki so obsojeni na številne poraze in zadnje mesto, kar pomeni, da bodo 54 tekem v EBEL pravzaprav že izkoristili za pripravo na aprilski finale državnega prvenstva z Jesenicami. Tokrat je proračun tivolskega moštva še nižji kot lani, ko je znašal okoli 300.000 evrov. Razmere pri Olimpiji so enostavno preveč zapletene, da bi se lahko klub v nekaj letih izvlekel iz začaranega kroga.

Že lani so imeli hokejisti večinoma prazne denarnice, močno pa se zapleta tudi pred današnjo domačo premiero z Beljakom (19.15). Reprezentančni olimpijec Aleš Mušič in dolgoletni tivolski član Matej Hočevar zaradi neporavnanih finančnih obveznosti že več kot mesec dni trenirata z mladinskim moštvom, dogovora s klubom pa še vedno ni na vidiku. »Želim si, da bi poiskali rešitev, a ne smemo za vsako ceno ogroziti delovanja kluba. Če bi pristali na vse pogoje, bi preveč tvegali,« pojasnjuje predsednik kluba Marko Popovič.

Olimpija je na nevarni poti, da jo res kmalu vzame hudič, saj vse kaže na ponovitev zadnje porazne sezone. Ljubljančani so zamočili že med pripravami, saj niso odigrali niti ene tekme z nasprotnikom iz primerljivega razreda, zato sploh nimajo realne predstave o sposobnosti moštva. Širokega kroga navijačev sedanji tivolski produkt ne zanima, zato bodo tribune znova samevale. Če se bo spet zatikalo pri plačah za igralce, ni izključen niti Olimpijin izstop iz lige, kar bi domačemu hokeju zadalo zadnji udarec. »Obstaja možnost, da bi se razmere dodatno zapletle. Razočaran sem, ker ogromno sponzorjev pravi, da je treba pomagati slovenskemu hokeju, potem pa ne pristopijo k sodelovanju. Trenutno imamo stvari pod nadzorom za nekaj mesecev. Če se ne bo nič premaknilo, bomo v podobnem položaju kot v minuli sezoni, česar ne bi zdržali. Nobenega smisla ne bo, če se bomo čez štiri mesece znova pogovarjali o tem, kje je denar. To bi bilo maltretiranje igralcev, kluba, vseh... Trenutni koncept je daleč od vzdržnega na dolgi rok,« je odkrito govoril Popovič in priznal, da ne bi prevzel predsedniškega položaja, če bi ob ustoličenju junija 2014 dobil prave podatke o višini klubskega dolga (2,5 milijona evrov).

Slaba reklama za domači hokej

Čeprav je imel po koncu prejšnje sezone obilo pomislekov, se je trener Bojan Zajc vendarle odločil, da bo še naprej vztrajal na tivolski klopi. Od sedmih tujih okrepitev ima Olimpija najverjetneje največ sreče znova na vratarskem položaju, kjer bo imel Jeff Frazee tako kot njegovi predhodniki ogromno dela. Bolj konkurenčne kot Olimpija v EBEL bodo Jesenice v manj odmevni alpski ligi, kar pa še vedno ne bo pripomoglo k sistemski rešitvi panoge. Torkova medsebojna pripravljalna tekma največjih slovenskih tekmecev na tivolskem ledu je zavoljo kopice napak, počasnega ritma in nepovezane igre resnično ponudila slabo reklamo za domači hokej. Olimpija je sicer prevladovala, nasprotnika nastreljala z 41:14 in slavila s 3:0, a če bo moštvo na tovrstni ravni igralo tudi v EBEL, prav veliko točk v tivolski malhi ne bo.

Odprta vprašanja ostajajo tudi v povezavi z Jesenicami, ki bodo sezono začele na jutrišnji domači tekmi proti Gardeni. Moštvo bi naposled moralo dvigniti ambicije in se potegovati za naslov prvaka med drugoligaši, a trener Nik Zupančič previdno govori zgolj o uvrstitvi med prvo šesterico, ki zagotavlja nastop v izločilnih bojih. V Podmežakli se je vse od izginotja propadlega kluba pred dobrimi štirimi leti nabralo toliko težav, da se zibelka našega hokeja niti v eni starostni kategoriji ne more več pohvaliti z osvojenim naslovom državnega prvaka.