Slovenski športni plezalci so se izkazali ob uvodu svetovnega prvenstva v Parizu. Najboljše dosežke so po pričakovanju dosegli v težavnosti. Mina Markovič in Janja Garnbret sta napredovali v polfinale, potem ko sta v kvalifikacijski smeri priplezali do vrha. Takšen podvig je uspel le šestim športnim plezalkam, in sicer še Južnokorejki Jain Kim, ki brani naslov svetovne prvakinje, Avstrijkama Jessici Pilz in Magdaleni Röck ter Belgijki Anak Verhoeven. S 23. izidom kvalifikacij se je v današnji večerni polfinale uvrstila tudi Rebeka Kamin, medtem ko je Tjaša Kalan med 75 plezalkami končala na 27. mestu.

Med športnimi plezalci je kar deveterica v kvalifikacijah osvojila vrh. Med njimi ni bilo vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Domna Škofica, ki je padel nekaj gibov pod vrhom. Napaka zanj ni bila usodna, saj se je prepričljivo uvrstil v jutrišnji polfinale, potem ko je dosegel enak rezultat kot drugi slovenski polfinalist Urban Primožič. Martin Bergant je med 104 športnimi plezalci, ki so včeraj tekmovali v kvalifikacijah, končal nastop v Franciji na 37. mestu.

Poleg idola številnih najstnikov Čeha Adama Ondre, ki s svojimi podvigi v stenah po vsem svetu navdušuje na svetovnih spletnih portalih, so vrh v težavnosti osvojili še naslednji športni plezalci: Francoz Romain Desgranges, Rus Dimitrij Fakirjanov, Nemec Sebastian Halenke, Japonec Keičiro Korenaga, Kanadčan Sean McColl, Avstrijec Jakob Schubert ter večkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Španec Ramon Julian Puigblanque. Vsi našteti športni plezalci bodo skušali preprečiti Domnu Škoficu prvo osvojitev kolajne na svetovnih prvenstvih.

V kvalifikacijah balvanskega plezanja se je v dvorani Bercy pomerilo kar 121 plezalcev. Aktualni svetovni podprvak Jernej Kruder se je z 19. mestom v kvalifikacijah uvrstil v polfinale, Gregor Veronik pa je svoj nastop končal na 45. mestu. Tjaša Slemenšek in Julija Kruder sta bili 27. in 29.

Danes bo v Parizu tekmovala četverica Slovencev. Mina Markovič, Janja Garnbret in Rebeka Kamin se bodo merile v polfinalu težavnosti, Jernej Kruder pa v polfinalu balvanskega plezanja. Moški polfinale v težavnosti bo na sporedu jutri, ko se v večernem času obeta tudi slovenski vrhunec s finalno preizkušnjo v težavnosti.