Potem ko je Aleksander Čeferin v sredo na izrednem kongresu v Atenah z več kot tričetrtinsko podporo postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), je danes v grški prestolnici za zaprtimi vrati že vodil prvo sejo izvršnega odbora. To je organ, ki odloča o vseh najpomembnejših vprašanjih evropskega nogometa. Čeferin je po pričakovanju za generalnega sekretarja predlagal Grka Theodora Theodoridisa, ki je to nalogo opravljal že od marca letos, ko je Gianni Infantino postal predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa), pred tem pa je bil pri Uefi zadolžen za sodelovanje z nacionalnimi zvezami.

Theodoridis je s Slovenijo dobro sodeloval vse od leta 2008, ko je začel delati v Uefi. V njenem imenu je tudi pozdravil vse, ki so se maja letos zbrali na odprtju nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju. V grški nogometni zvezi je bil zaposlen kot izvršni podpredsednik in bil vodja grške delegacije, ko je reprezentanca senzacionalno postala evropski prvak leta 2004 na Portugalskem. Ko je moral s predsedniškega mesta oditi Michel Platini, so se pojavila ugibanja, da bo Theodoridis, sin podpredsednika grškega nogometnega velikana Olympiakosa, kandidiral za predsednika Uefe. S tem, ko ga je Čeferin izbral za desno roko, mu je dal popolna pooblastila in bo prvi operativec Uefe. Po analizi evropskega prvenstva v Franciji so sklenili, da bodo nogometne zveze Irske, Severne Irske, Walesa in Islandije prejele posebno priznanje zaradi prispevka njihovih navijačev k uspešnosti turnirja.

Finale lige prvakov šele drugič v vzhodni Evropi

Če je bilo imenovanje Theodoridisa formalnost, so bili bolj na trnih kandidati za organizacijo finalnih tekem v klubskih tekmovanjih leta 2018. Finale lige prvakov bo 26. maja 2018 gostil Kijev v Ukrajini, superpokal 18. avgusta Talin v Estoniji, odločitev o gostitelju finala evropske lige pa bodo sprejeli kasneje. Finale lige prvakov bo šele drugič v vzhodni Evropi, potem ko je Moskva leta 2008 gostila angleški obračun Manchester United – Chelsea. V Ukrajini so odločitev sprejeli z navdušenjem, saj o takšni tekmi številne države le sanjajo. Olimpijski stadion v Kijevu, ki sprejme 70.000 gledalcev, so obnovili za evropsko prvenstvo leta 2012, na njem pa je bila odigrana tudi finalna tekma med Italijo in Španijo. Letošnjo evropsko sezono bodo sklenili s finalom lige prvakov v Cardiffu v Walesu in lige Evropa v Stockholmu na Švedskem.

Nogometno zvezo Slovenije (NZS) zdaj čaka postopek izbire novega predsednika. Čeferin mora najprej odstopiti na seji izvršnega odbora, ki bo na isti seji razpisal izredne volitve za predsednika NZS. Izpeljane morajo biti v 90 dneh od Čeferinovega odstopa, torej naj bi NZS dobila novega predsednika najkasneje do konca leta. Do tedaj bo vršilec dolžnosti najstarejši podpredsednik NZS Radenko Mijatović, nekdanji nogometni sodnik. Novi predsednik bo dobil poln štiriletni mandat, kar je drugače kot v Uefi, kjer je Čeferin le podedoval Platinijev mandat do rednega volilnega kongresa marca 2019.

Ugibanja, koga bo Čeferin odpeljal v Nyon

V Slovenji so se že pojavile špekulacije, kdo bo novi predsednik NZS. Morda bo izbira povezana tudi s tem, kdo bo s Čeferinom odšel v novo službo na sedež Uefe v Nyonu v Švici. Ljudje, ki jim najbolj zaupa, so vodja projektov Ilija Kitić, generalni sekretar Aleš Zavrl in vodja varnosti Željko Pavlica, še kakšen pa se nadeja, da se bo iz pisarn z Brda pri Kranju preselil v bolje plačano službo v mondeno Švico. Srbski mediji poročajo, da bo Čeferin s seboj v Švico odpeljal tudi slovenskega zeta Dejana Stankovića (poročen s sestro Mileta Ačimovića), nekdanjega nogometnega asa in srbskega reprezentanta.

Glede na dosedanji sistem delovanja in predvsem zagotavljanje kontinuitete naj bi bila izbira novega vodstva NZS usklajena z dosedanjim predsednikom Čeferinom. Kandidate za predsednika lahko predlagajo posamezne medobčinske nogometne zveze, ki jih je v Sloveniji devet, ali najmanj 20 klubov. V nogometu pa morajo delovati najmanj tri leta. Špekulacij o kandidatih za predsednika je veliko, zato se obeta pestra nogometna jesen. Z izbiro novega predsednika je povezana tudi usoda selektorja Srečka Katanca.