Včeraj objavljeni podatki so namreč zgolj prvi sveženj podatkov, ki jih ESA namerava zbrati in objaviti s pomočjo Gaie. Celotna misija sonde bo predvidoma trajala pet let, v tem času pa bo zbirala podatke o toploti, kemični sestavi, lokaciji in oddaljenosti milijarde zvezd od Zemlje. Trenutno so objavljeni podatki o položaju milijarde zvezd, sonda pa je doslej uspela izmeriti oddaljenost od Zemlje za vsega dva milijona le-teh. Preostanek podatkov bo zbran v prihodnjih letih.

Končni cilj misije je izdelava najbolj popolnega tridimenzionalnega zemljevida Rimske ceste. Včeraj objavljeni zemljevid je dvajsetkrat natančnejši od vseh dosedanjih, končni pa bo domnevno kar tisočkrat natančnejši. Tudi ta zemljevid pa bo še precej pomanjkljiv. Milijarda zvezd namreč predstavlja vsega odstotek vseh zvezd Rimske ceste.

Sonda, ki je trenutno več kot milijon in pol kilometrov stran od Zemlje, zmore izdelati tako natančen zemljevid po zaslugi izredno zmogljive kamere. Ta zajame milijardo pik, opremljena pa je tudi z več kot 100 senzorji. Markus Bauer iz oddelka za znanost in robotsko raziskovanje pri ESA je pojasnil, da je tako natančna, da bi lahko z Zemlje posnela kovanec za en evro, če bi tega postavili na površje Lune.

Trenutno objavljen zemljevid lahko najdete na povezavi.