Gorenjsko regijo bo na izboru Gazela 2016 kot drugi finalist predstavljalo podjetje NiceLabel – Euro Plus. V izboru, ki je bil včeraj v Šolskem centru Kranj, sta bila med nominiranimi podjetji še jeseniški Damatech in Mebor iz Železnikov.

Medtem ko NiceLabel – Euro Plus deluje na področju računalniškega programiranja, sodita drugi dve podjetji med tradicionalno industrijo, saj družinsko podjetje Mebor izdeluje stroje za razrez lesa, ki jih prodajajo že v 50 držav sveta, vse od ZDA do Avstralije, Damatech pa se razvija v smeri specializacije na izdelke in razvoj storitev za orodjarsko industrijo, strojegradnjo in reciklažno industrijo.

Vsa tri podjetja ves čas iščejo ne le izkušene strokovnjake, pač pa vztrajno tudi mladi kader, ki ga nekatera že zdaj prepoznavajo tudi med dijaki Šolskega centra Kranj ter jim omogočajo opravljanje obvezne prakse. Najbolj potrebujejo tehnični kader.

Šolski center, ki je letos v srednje šole vpisal skoraj 1400 dijakov, je včeraj vrvel od energije mladih in navdiha, ki so ga vsem skupaj dajale pozitivne zgodbe gazel. Mladi so tudi tokrat poskrbeli za videoprodukcijo predstavitvenih filmov nominiranih gazel, saj so jih posneli in zmontirali dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, na odru pa so svoje veščine pokazali judoisti Judo kluba Triglav Kranj in ritmične telovadke Kluba za športno in ritmično gimnastiko Šiška. Misli direktorjev nominiranih podjetij, da za uspešno delo v globalni gazeli ni ključnega pomena izobrazba, pač pa predvsem vztrajnost, odgovornost, kreativnost in suverenost, pa so z rock simfonijo Another Brick in the Wall potrdili tudi člani pevskega zbora Šolskega centra Kranj, v katerem so poleg dijakov nastopile tudi učiteljice.

Gazele, ki so ne le pogumne, inovativne in rastejo zelo dinamično s širitvijo na globalnih trgih, so tudi odlične zaposlovalke. Gorenjske gazele so namreč v zadnjih petih letih zaposlile 2017 ljudi. Na to je opozoril kranjski župan Boštjan Trilar, ki je vesel, da se je v zadnjem letu dni v Mestni občini Kranj na novo odprlo 774 delovnih mest, da se je brezposelnost, ki je najnižja v primerjavi z vsemi mestnimi občinami, znižala za 11 odstotkov in da je brezposelnost mladih pri njih najnižja v Sloveniji.

Gorenjska tako na zaključni izbor Gazela 2016, ki bo 19. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani, pošilja »povratnika«. Matej Košmrlj, direktor družbe NiceLabel – Euro Plus, je prepričan, da je vnovično sodelovanje njihovega podjetja v izboru Gazela pomembno ne le zato, da s svojim zgledom potrdijo, da je mogoče v Sloveniji uspeti in prerasti v globalno uspešno podjetje, pač pa da dokažejo, da podjetja, ki postanejo gazele, dinamično rastejo tudi pozneje, da torej ne propadejo, niti jih množično ne začnejo obiskovati inšpektorji, kot je veljalo še pred nekaj leti.

Sicer pa NiceLabel – Euro Plus zaposluje že 109 sodelavcev po vsem svetu, v letu dni od lanskega Dnevnikovega izbora Gazela pa je naredil izjemen preskok. Prihodke je v primerjavi z letom 2014 dvignil za skoraj 46 odstotkov, z nedavnim zagonom nove programske platforme nicelabel 2017 pa si v prihodnjih petih letih lahko obeta vnovično podvojitev prihodkov.

Tretji regijski izbor od šestih bo prihodnji četrtek v Šolskem centru Nova Gorica, kjer bodo razglasili gazelo primorsko-notranjske regije.