Naloga izpolnjena. Slovenska košarkarska reprezentanca je v Stožicah na peti tekmi kvalifikacij brez težav porazila oslabljeno Bolgarijo in si krog pred koncem zagotovila mesto na evropskem prvenstvu prihodnje leto. Kapetana Gorana Dragića in soigralce v soboto čaka še gostovanje pri Ukrajini v Kijevu, nato pa se bodo reprezentanti za leto dni razkropili po klubih po svetu.

Peta kvalifikacijska tekma slovenske reprezentance je bila hkrati tudi zadnja letos pred domačimi navijači, zato je bilo razumljivo, da se jih je v Stožicah zbralo okoli 4000. Ti so seveda pričakovali sprehod izbrane vrste selektorja Igorja Kokoškova prek Bolgarov, a vsaj v prvem polčasu tega niso dočakali. Še več, gostje so po uvodnem sodnikovem metu nasprotnika očitno ujeli na levi nogi, saj so brez težav prihajali do dobro izdelanih položajev za dosego koša, na drugi strani pa Sloveniji v napadu nikakor ni steklo. Izjema je bil le Gašper Vidmar, ki je praznoval 29. rojstni dan.

Medla predstava gostiteljev se je vlekla vso prvo četrtino, v kateri ni bilo ne duha ne sluha o agresivni igri. V tej so celo prednjačili Bolgari, kar je Slovenija izkusila že na prvi tekmi v gosteh. Slika na parketu se je spremenila na začetku druge četrtine, ko je Kokoškov na parket znova poslal Gorana Dragića, Klemna Prepeliča in Eda Murića, ki so le poskrbeli, da gostje v napadu niso mogli zadihati. Bolgari so brez dosežene točke ostali kar šest minut, v tem obdobju pa iz rok tudi izpustili vodstvo. A pretirano globoke luknje si niso skopali, saj gostitelji nikakor niso mogli zadeti za tri točke. Iz 12 poizkusov v prvih 20 minutah niso zadeli niti enkrat, hkrati pa so bili znova porazni tudi pri prostih metih (12-6).

Če je drugih deset minut nakazalo, da se Slovenija prebuja, je v drugem polčasu sledila eksplozija. Že v prvem napadu je trojko zadel Prepelič, nato pa je sledila še simultanka Dragića, ki je dosegel naslednjih devet od enajstih točk za gostitelje in tako praktično že odločil zmagovalca. Ko je po šestih minutah slovenski kapetan prejel zaslužen odmor, njegovi soigralci na parketu niso popustili in tretjo četrtino dobili s kar 35:6. Za dodatno veselje v moštvu je ob tem poskrbel 19-letni Vlatko Čančar, ki je z zadetima prostima metoma dosegel prvi uradni točki v članskem reprezentančnem dresu. Na začetku zadnje četrtine mu je z enakim dosežkom sledil še Žiga Dimec, ki je zadel po asistenci Dragića. Slovenski kapetan je s tem prišel do dvojnega dvojčka (17 točk in 10 asistenc), nato pa zahteval menjavo in mesto na parketu prepustil Maticu Rebcu.

»Dva različna polčasa, dve različni moštvi. V obračun smo krenili psihološko slabo pripravljeni, za kar prevzemam odgovornost. O pomembnosti tekme nismo govorili, a igralci so vedeli, kaj prinaša. Zaradi tega so očitno imeli nekoliko težke noge, a hkrati nato pokazali karakter in pravi obraz. Tretja četrtina je razkrila naš potencial. Obramba je bila odlična, po ukradenih žogah pa so sledili hitri protinapadi, s čimer smo strli Bolgare. Cilj je uresničen. Uvrstili smo se na evropsko prvenstvo, zaradi česar sem presrečen,« je po peti zaporedni zmagi povedal slovenski selektor Igor Kokoškov in v isti sapi dodal, da reprezentanca tudi v Kijev potuje po zmago.