Deseto mesto mladinca Nika Čemažarja je najboljši slovenski dosežek uvodnega dne evropskega prvenstva cestnih kolesarjev v Plumelecu v Franciji. Poleg varovanca nekdanjega reprezentanta Mateja Stareta v kranjski Savi sta med mladinkami in mlajšimi člani izstopala Karin in Izidor Penko, hči in sin Gorazda Penka, z 21. in 27. mestom.

Danes bo za Slovenijo nemara vrhunec prvenstva. Poleg nastopa Polone Batagelj in Urše Pintar, ki nimata visokoletečih obetov, ampak zgolj dostojen nastop sicer številčne zasedbe ženske ekipe BTC City Ljubljana, na mnogo več računata Jan Tratnik in še posebej Primož Roglič. Nastop Rogle bo glede na obete vrhunec pričakovanj za slovensko reprezentanco. Za nekdanjega smučarskega skakalca iz Strahovelj pri Kisovcu bo evropsko prvenstvo v njegovi paradni disciplini tudi še eden od vrhuncev sezone. Začel je na italijanskem Giru, kjer je vse presenetil z etapno zmago in drugim mestom. Presenetil tako zelo, da so mediji, željni senzacij in afer, celo vrgli sum o nedovoljeni pomoči z dodatnim pogonom. Rogliču so s tem naredili kar nekaj promocije. Ob poznavanju sistema delovanja profesionalnega kolesarstva bi bilo sicer kaj takega nemogoče.

Roglič se razvija v vrhunskega kronometrista

Poznavalce doma je potem Roglič navdušil tudi z visoko povprečno hitrostjo na državnem prvenstvu v kronometru na trasi Ljubljana–Domžale, kjer je močno presegel znamko prvaka iz preteklega leta Jana Tratnika. Naslednji vrhunec je bil Rio. Deseto mesto na olimpijskih igrah je glede na okoliščine vredno celo več kot zgolj top 10. Bil je eden redkih v ospredju, ki v Brazilijo ni pripel s francoskega Toura, ki je bil očitno idealna priprava. Po igrah je sprva namignil na končano sezono, a je po dobrem nastopu na eni redkih manjših dirk v avgustu (četrto mesto na Tour du Poitouu) dobil dodatno motivacijo, da prvo sezono med elitnimi profesionalci zaključi še z evropskim in svetovnim prvenstvom čez slab mesec v Katarju.

Prav na tej etapni dirki v Franciji je bil blizu dvema favoritoma današnje razgibane 44 kilometrov dolge preizkušnje Sylvainu Chavanelu in Nelsonu Oliveiri. Roglič ima ob tem zelo naklonjeno okolje za kronometer v ekipi LottoNl-Jumbo. V ekipi imajo odličnega strokovnjaka prav za vožnjo na čas in s tem idealne pogoje za napredek. Slovenskega kolesarja v prvi sezoni tudi jeseni niso obremenjevali z dodatnim programom dirk. Dali so mu dovolj časa, da se je pripravil za zaključek sezone. Verjetno tudi kot izziv, da dobijo še kakšen podatek o razsežnosti njegovega izjemnega potenciala, ki še zdaleč ni odkrit do konca.

Za ekipo preveč pomemben na Eneco Touru, zato ga ne bo na cestni dirki

Primož med drugim tudi sam veliko dela na izboljšavah, saj se zaveda priložnosti. V LottoNl so ga uvrstili le v ekipo za Eneco Tour, zadnjo etapno dirko WorldToura sezone, ki se začne v ponedeljek prav na Nizozemskem. Zato žal ne bo v pomoč Gregi Boletu, Tratniku, Mateju Mugeliju, Juretu Golčerju, Janiju Brajkoviču in Janu Polancu na nedeljski cestni dirki EP. Za Nizozemce je na ugledni domači dirki le preveč pomemben. Bo pa zato še toliko bolj motiviran na današnjem zgodovinskem kronometru v Plumelecu, ko se bodo profesionalci prvič pomerili za krono najboljšega na stari celini. Glede na imena na startni listi bo v krogu petih favoritov Francoza Sylvaina Chavanela, Portugalca Nelsona Oliveira, Španca Jonathana Castrovieja in Čeha Leopolda Koniga.