Ne le v svetu, tudi pri nas karate uživa status enega najbolj priljubljenih borilnih športov. V Sloveniji deluje približno 200 klubov, ki naj bi imeli več kot 8000 članov. Med največjimi in najuspešnejšimi je karateistični klub Zmaj, ki ima v svojih vrstah 187 borcev. Ljubljančani se te dni intenzivno pripravljajo na svetovno prvenstvo v Linzu, povezali pa so se tudi s karateisti kluba Hercegovina iz Zagreba, s katerimi so v Tacnu opravili skupni trening.

»Ker je bil karate avgusta uvrščen v program poletnih olimpijskih iger v Tokiu, smo že začeli štiriletni olimpijski ciklus. Med drugim smo se začeli dogovarjati z najboljšimi klubi v bližnjih regijah. Eden najmočnejših je klub Hercegovina iz Zagreba, s katerim smo že stkali prijateljske odnose. Cilj obeh klubov je zagotoviti čim boljše možnosti za skupne treninge,« pojasnjuje predsednik ljubljanskega kluba David Lavrič.

Po Lavričevih besedah so bile dosedanje razmere za razvoj in trening karateja vse prej kot idealne, glavni razlog za to pa je, tako kot v mnogih drugih športih, pomanjkanje denarja. »Prispevki reprezentantov so sad samoodrekanja. Trenirajo praktično dvakrat na dan, iz lastnega užitka in veselja,« priznava Lavrič.

Zaradi tega je Slovenija v preteklih letih izgubila kar nekaj obetavnih karateistov, skoraj bi obupal tudi mladinski evropski prvak leta 2011 in dobitnik bronastega odličja s sredozemskih iger Juš Markač. »Padla mi je motivacija, a se mi je uspelo pobrati. S tem ko je karate postal del olimpijske družine, se nam je odprl čisto nov svet. Postati olimpijec je bila želja vsakega karateista. Prepričan sem, da vsi komaj čakamo na nove olimpijske igre, čeprav moramo biti previdni, da ne pregorimo v želji,« opozarja Kranjčan, ki bo eden glavnih slovenskih adutov v Linzu. »Za zdaj še tempiram formo, do prvenstva pa upam, da bom maksimalno pripravljen. Treningi s hrvaškimi kolegi so zato še toliko bolj dobrodošli, sploh ker v Sloveniji primanjkuje 'sparing' partnerjev.«

V tacenski telovadnici se je potila tudi po lestvici mednarodne karateistične zveze najboljša karateistka na svetu, Hrvatica Maša Martinović, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojila bronasto odličje, lani pa je postala evropska prvakinja. »Mislim, da je karate prelepa borilna veščina, čeprav ni tipična. V našem športu ne gre samo za pretepanje. Gre tudi za to, da imaš nadzor nad telesom. Nekaj najlepšega in najbolj neprecenljivega je, ko nasprotnika poraziš s svojimi veščinami,« pravi sedemindvajsetletnica, ki jo še posebej veseli, da bo karate premiero na olimpijskih igrah doživel v svoji rojstni deželi.