Aleksander Čeferin je s pričakovano veliko razliko doživel odmeven triumf na izrednem volilnem kongresu za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) v hotelu Lagonissi dvajset kilometrov južno od Aten. Enega najvišjih položajev v družbi si je zagotovil že v prvem krogu, ko je z 42 glasovi pometel z edinim tekmecem Michaelom van Praagom. Nizozemca je na tajnih volitvah podprlo zgolj trinajst držav.

Ni sanjač, ampak pragmatik

Potem ko se je od kandidature pred dobrim tednom dni poslovil španski funkcionar Angel Maria Villar, je imel Aleksander Čeferin življenjsko zmago pravzaprav že na dosegu roke. Med kampanjo ga je javno podprlo kar 32 držav z vseh koncev stare celine, med njegovimi zavezniki pa so se znašle tudi velesile, kot so Nemčija, Francija, Rusija, Italija... Čeferin je v Atene prispel dobro razpoložen, v zadnjem nagovoru delegatov se je obregnil tudi ob očitke, da je premlad in neizkušen za vodenje evropskega nogometa. »Ali to res drži? Star sem skoraj 50 let, vodim odvetniško družbo in nogometno zvezo. Lahko govorite, da sem mlad in neizkušen, vendar je to nespoštljivo,« je bil jasen Aleksander Čeferin in si zaželel »normalnega obdobja, pozitivnih stvari in prijateljstva«. Ob koncu je poudaril, da ni sanjač, temveč pragmatik, ki je za nogomet pripravljen žrtvovati nadaljnjo življenjsko pot.

Po izteku glasovanja v prvem krogu, štetju glasovnic in uradni razglasitvi rezultatov se je Čeferin zahvalil za široko podporo. V kongresni dvorani je nastala vrsta, da so mu vsi stisnili roko za zmago, na govorniškem odru pa je poudaril, da se zaveda velike odgovornosti, ki je pred njim. »Zmaga mi pomeni ogromno. Moja družina je ponosna, prav tako pa tudi moja majhna in lepa Slovenija. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name,« je dejal delegatom, rojakom v domovini pa sporočil, da smo Slovenci bolj sposobni in pomembni, kot priznamo drug drugemu. Čeferin je postal sedmi predsednik Uefe, na najvišjem položaju pa je nasledil iz nogometnih vrst pregnanega Michela Platinija. Francoz se je moral posloviti zaradi očitkov o finančnih malverzacijah, ob robu atenskega kongresa pa je povedal, da se ne čuti krivega in da je njegova vest čista. »Ničesar nisem naredil narobe. Trudil se bom, da bom svojo nedolžnost dokazal na sodišču,« je rekel.

Čeferinov protikandidat Michael van Praag kljub dolgoletni funkcionarski karieri v nogometu že ob najavi kandidature za predsednika Uefe ni imel pravih možnosti za izvolitev. Poraz je sprejel pokončno, čeprav je omenil, da se ne počuti ravno prijetno. »Vendarle pa je na kongresu spregovorila demokracija, kar spoštujem. Odslej bom podpiral Aleksandra Čeferina. Vedno mu bom na voljo, če bo potreboval kakršno koli pomoč. Navsezadnje nismo sovražniki, kar je Aleksander izpostavil že pred dnevi,« je razlagal Michael van Praag.

Čeferin postal svetovno priljubljena tema

Vsi pomembni evropski mediji so včeraj izpostavili novico, da je Aleksander Čeferin prevzel mandat na čelu Uefe, ki bo trajal do naslednjih volitev leta 2019. Grosupeljskemu odvetniku je za zmago čestital tudi slovenski politični vrh, obilo dobrih misli je lahko ves dan prebiral tudi po družbenih omrežjih. Na twitterju je Čeferin že kmalu po ustoličenju postal svetovno priljubljena tema, saj je zanimanje zanj bliskovito poskočilo. Italijanski športni časnik Gazzetta dello Sport je medtem objavil, da bo tesni sodelavec Čeferina v Uefi postal nekdanji srbski reprezentant Dejan Stanković, a informacije ni potrdil nihče od vpletenih. Čeferin bo sicer na današnji otvoritveni seji izvršnega odbora Uefe predlagal ime novega generalnega sekretarja. Znano je, da bo v Uefi zaposlil tudi nekaj slovenskih funkcionarjev, a v včerajšnjem pogovoru s številnimi novinarji ni želel govoriti o imenih.

Čeferin bo za zdaj še bival v Grosupljem, pripravljen pa je tudi na selitev na sedež Uefe v Nyon, o čemer se je že pogovoril s svojo družino. S prevzemom predsedniškega mesta v Uefi se bo moral zaradi nezdružljivosti funkcij posloviti z vrha Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki jo je vodil od leta 2011. Do novih volitev v NZS bo predsedniške naloge začasno opravljal dosedanji Čeferinov prvi namestnik Radenko Mijatović, o kombinacijah za njegovega naslednika pa Čeferin včeraj še ni podal konkretnega odgovora. »O tem bom govoril kasneje, ne bi si pa želel, da bi NZS prevzela oseba, ki je ne bi bila sposobna uspešno voditi,« je dejal Čeferin in zagotovil, da pri imenovanju novega predsednika ne bo imel odločilne vloge. Medtem pa še vedno ni znano, kakšna bo usoda selektorja članske reprezentance Srečka Katanca, ki je pred meseci namignil, da bo v primeru Čeferinovega zmagoslavja zapustil položaj. Novi predsednik Uefe je včeraj zgolj diplomatsko pristavil, da ima Katanec še vedno veljavno pogodbo z NZS.