Družinsko podjetje Mebor iz Železnikov je specializirano za izdelavo strojev za razrez lesa. Ustanovitelj in direktor podjetja Boris Mesec je na svoji gorski kmetiji v Selški dolini nasproti Starega vrha prvo tračno žago zasnoval in izdelal za lastne potrebe že leta 1982, saj so se ukvarjali z razrezom lesa. Sosedom se je zdel koncept žage zanimiv in tako je Mesec začel proizvodnjo.

Kupci podjetju sporočijo svoje želje in kaj je njihov končni izdelek, v Meborju pa projektirajo in izdelajo celotno linijo za razrez, od hloda do končnega izdelka.

Večino prodajo v tujino

V podjetju se nenehno posvečajo rešitvam za avtomatizirano žaganje hlodov, za manjše stroške v žagarskih obratih in enostavno uporabo. Vstopajo tudi v segment kompletnih žagarskih postrojenj za zelo visoke zmogljivosti razreza. V tujini prodajo 95 odstotkov svojih izdelkov, njihova vizija pa je biti povsod, kjer režejo les.

Pred tremi leti so se z domačije na Svetem Lenartu preselili v Železnike, kjer so odkupili del prostorov Alplesa. To je bila njihova najtežja in hkrati najboljša odločitev v zgodovini podjetja. Z novimi, 10 tisoč kvadratnih metrov velikimi proizvodnimi prostori si je podjetje povečalo ugled in veliko pridobilo tudi v očeh kupcev, ki pogosto prihajajo k njim na testiranje rešitev ali na šolanje. Investicija v nove prostore je omogočila nadaljnjo rast in razvoj podjetja.

Njihova konkurenčna prednost je nenehen razvoj, v katerega vložijo kar petino prihodkov. Podjetje je leto 2015 končalo s 7,69 milijona evrov prodaje, zaposlovalo pa je 33 ljudi. Danes njihova ekipa še šteje 37 ljudi. V delovanje podjetja je vpeta že druga generacija, saj v njem delajo vsi trije sinovi Borisa Meseca, v ekipi podjetja pa je skupaj osem družinskih članov. Ker prodajajo po vsem svetu, poleg angleščine govorijo rusko, hrvaško, špansko, francosko in nemško.

Zelo inovativni

Za patentne zaščite se do sedaj še niso odločali, saj so stroški za zaščito v več državah visoki. Denar raje vlagajo v razvoj in izboljšave proizvodov ter tako ostajajo tehnološki vodja v segmentu tračnih žag. Podjetje je pred leti prvo razvilo in javnosti predstavilo avtomatski sistem odmika oziroma snemanja odrezanega kosa lesa, ki ga takrat ni imel še nihče, danes pa je stalnica pri vseh žagah takega tipa.

Najpomembnejša vrednota v podjetju je delavnost, skrbijo tudi za dobre medsebojne odnose, zaposlene za uspehe nagrajujejo z mesečnimi spodbudami in trinajsto plačo. Tudi pri njih je zaposlovanje izziv. Eden od pomembnih poklicev pri njih je varilec in ker v Sloveniji niso dobili dobrega varilca, so zaposlili nekaj sodelavcev iz tujine.

V podjetju se opisujejo kot drzne, kar so dokazali tudi v letu krize, ko so imeli manj naročil. Izdelali so stroj za obdelovanje debel za brunarice in tako uspešno prebrodili krizo brez odpuščanj. Ker je inovativnost gradnik njihovega uspeha, jo spodbujajo. Zato si želijo ne le predlogov zaposlenih, temveč tudi kupcev. jpš