Olimpijske igre so za nami, zdaj potekajo še paraolimpijske, a ker smo tako ali drugače v olimpijske letu, je prav, da tudi naša rubrika malce zadiha v olimpijskem duhu, da z enim največjih športnih dogodkov najdemo stično točko. In ker je na olimpijskih igrah, pa če nam je to všeč ali ne, v ospredju predvsem boj za najvišja mesta, za kolajne, smo jo našli pri teh. Ker smo podrobno predstavili že lepo število slovitih štirikolesnikov v popularni kulturi in na tak način podelili ne le kolajne, temveč tudi mesta med prvo deseterico najbolj slavnih, ne moremo posploševati. Lahko pa se posvetimo avtomobilu, ki je na največ lestvicah tretje mesto in s tem bronasto kolajno osvojil v svoji kategoriji. Kategoriji najbolj slovitih avtomobilov agenta Jamesa Bonda – je že tako, da so v njegovih filmih ob njem samem in njegovih dekletih v ospredju pač vselej avtomobili. Med njimi izstopata predvsem že predstavljena aston martin DB9 in lotus esprit, boj za tretje mesto pa po temeljitem pregledu pripada avtomobilu ford mustang mach 1 iz filma Diamanti so večni (Diamonds are forever) iz leta 1971.

Čeprav je dejstvo, da je legendarni Fordov avtomobil bolj kot po vlogi v Bondovih filmih znan po tistih v nekaterih drugih, predvsem v Bullittu s Steveom McQueenom iz leta 1968, ne gre spregledati niti tega, da je bil prav Bondov Goldfinger štiri leta prej prvi, v katerem se je mustang pojavil na velikem platnu – vozila ga je Tilly Masterson (Tania Mallet). Leto pozneje se v kabrioletski različici pojavi tudi v filmu Operacija Grom (Thunderball), v katerem je prevozno sredstvo Spectrove agentke Fione Volpe (Luciana Paluzzi), kot že rečeno pa ima največjo in najpomembnejšo vlogo v zadnjem Bondovem filmu Seana Conneryja, če seveda ne štejemo vrnitve v »neuradnem« Nikoli ne reci nikoli (Never say never again) leta 1983. Kakor koli, v Diamonds are forever se ford mustang mach 1 pojavi kot najeti avtomobil Bondovega dekleta Tiffany Case (Jill St. John), ki je, mimogrede, v tem filmu tudi edina, ki jo je Bondu uspelo spraviti v posteljo – tako »slab izkupiček« si je 007 pozneje privoščil le še v Casino Royale (2006) in Kvantumu sočutja (Quantum of Solace, 2008), sicer pa njegovo povprečje deklet, s katerimi je počel »tiste stvari«, znaša 2,46 na film.

Pa da ne bomo preveč zašli – v omenjenem filmu se znameniti rdeči mustang najprej pojavi na letališču v Las Vegasu, z njim pa nato Tiffany Case in Bond sledita kombiju Berta Saxbyja (Bruce Cabot), enega najtesnejših sodelavcev glavnega negativca Ernsta Stavra Blofelda (Charles Gray). A glavno vlogo mustang kakopak odigra, ko se vlogi zamenjata in je za volanom Bond, njegovo dekle pa na sovoznikovem sedežu. V Las Vegasu se tako zapleteta v divji beg pred številnimi policisti, ki jima za tem, ko jih nekajkrat pošteno osmešita, v zadnjem kadru na spektakularen način pobegneta. Ko je že videti, da je Bond zapeljal v slepo ulico, mu mustanga namreč uspe postaviti bočno pokonci na desni kolesi in na tak način zapeljati v ozko območje med dvema stavbama. Ravno ta scena pa se je v filmsko zgodovino zapisala kot ena od tistih z največjimi napakami – po kar precej dolgi vožnji po dveh kolesih, med katero kamera pokaže tudi potnika v notranjosti avtomobila, Bond na drugi strani ulice na cesto namreč zapelje po drugih kolesih, kot je vanjo vstopil. Se pravi po levih namesto po desnih, brez razlage ali prikaza, zakaj se je to zgodilo. Ali je šlo za namerno napako ali malomarnost pri snemanju, je ostalo nepojasnjeno. Kot menda tudi to, natančno kateri avto so uporabili pri snemanju, saj se je pozneje na dražbah pojavilo več različnih, za katere so lastniki trdili, da so jih uporabili v filmu.