Vaše zagotovilo je pa težko sprejemljivo. Zagotavljate, da obvezno služenje vojaškega roka nima nobenega vpliva na moškost ali dozorevanje osebnosti. Res je. Služenje vojaškega roka ne more vplivati na moškost. Vojska ne izloča testosterona. Resen problem pa je bilo pojavljanje moške plešavosti. Zato so fantje počeli marsikaj: britje glave, masaže, tinkture… Plešasti so pa postajali kot njihovi fotri. To je pač dokazan učinek moškega spolnega hormona. Zanimivo. Dolžina spolnega organa med vojaki ni bila problem. Problemi so bili brom, gonoreja, sifilis, sramne uši…

Tudi na dozorevanje osebnosti služenje v naborniški vojski ne more vplivati. Pri osemnajstih, devetnajstih letih starosti so moški že zdavnaj oblikovane osebnosti. Služenje v naborniški vojski ali življenje v kakršnem koli okolju pokaže lastnosti osebnosti. Gospod Predin, to ste lepo opisali v svojem prispevku. Pokazali ste osebnost »foliranta«. Za to sem vam hvaležen. Besedo folirant sem srečal v Beogradu v vojski. Nato sem med kolegi in nato v prekomandi srečal še nekaj folirantov.

Vaši dve foli sta bili dvojni vid in sveža voda v prahu. Ob poslušanju vaših pesmi sem srečal še mnogo fol. Blaž Ogorevc je opisal svojo folo o igranju psihotika v Vojni bolnici Ljubljana. Dr. Pirc ga je na koncu foliranja rešil služenja v vojski. Opozoril pa ga je, da mu ne bi kaj ostalo v njem od foliranja.

Ker upate, da nikoli več ne bo zmagala logika tistih, ki verjamejo, da jim bo obvezno služenje vojaškega roka povečalo spolni organ, vam predlagam, da zapojemo Adijo, pamet in Gate na glavo in dva svinčnika v nos.

Folirantov je povsod: v politiki in umetnosti, tudi v medicini žal veliko, mogoče preveč.

Matko Vasilij Cerar, Ljubljana Polje