Aleksander Čeferin je v Atenah dočakal veliki trenutek. Države članice Uefe so mu na glasovanju namenile podporo in postal je sedmi predsednik Uefe v 62 letih njenega delovanja. Podprlo ga je 42 od 55 držav članic, ki so imele na kongresu pravico glasovanja. Zmagal je v prvem krogu z absolutno večino.

Edini protikandidat trenutno še predsednika Nogometne zveze Slovenije je bil Nizozemec Michael van Praag, ki pa Čeferinu v tekmi za predsedniški stolček ni bil nevaren. Čeferin bo tako pri 48 letih postal prvi mož evropskega nogometa. Zaradi posebnih okoliščin bo imel skrajšan prvi mandat, prvi mož Uefe bo tako dve leti in pol.

»Hvala za fantastično podporo. Gre za veliko čast, a tudi za veliko odgovornost. Ponosen sem, vem, da je name ponosna tudi družina, prepričan pa sem, da boste nekoč name ponosni tudi vi,« je bil po izvolitvi kratek, a jasen Aleksander Čeferin.

»Ne želim, da NZS vodi oseba, ki je ne bo sposobna uspešno voditi«

»Najbolj pomembna je klubska problematika. O tem se bom moral temeljito seznaniti in videti, kakšni so plusi in minusi tega dogovora. V preteklosti me je najbolj motilo, da v zvezi s tem nismo bili informirani, to pa se v prihodnosti več ne bo zgodilo. To je ena temeljnih stvari, šele potem pridejo na vrsto omejitve mandatov in zadeve, ki so pomemben za transparentnost, zaščito igre itn,« je slovenskim novinarjem v Atenah razložil Aleksander Čeferin. »Uefina administracija dela dobro, ljudje pa niti več ne ločijo med Uefo in Fifo. Ko so se začeli problemi pri Fifi, je vse delovalo koruptivno, kar pa ne drži. Treba bo narediti veliko stvari na področju transparentnosti. Pri tem ne vidim nobenih težav, predvsem zaradi tega, ker sem se pogovarjal z ljudmi na nacionalnih zvezah in praktično se vsi strinjajo, da je to nujna stvar.«

Jutri bo na izvršnem odboru Uefe predlagal ime novega generalnega sekretarja, z novo funkcijo pa je ostal tudi brez mesta predsednika NZS. »Mnenje o svojem nasledniku bom povedal, ne želim, da NZS vodi oseba, ki je ne bo sposobna uspešno voditi, hkrati pa pri tem ne bom imel odločilne vloge. O tem bodo odločali delegati, v zelo kratkem času pa se nameravam sestati s člani izvršnega odbora NZS in se z njimi pogovoriti o tej temi,« je obljubil.

(Foto: Reuters)

»Nikoli ne bom pozabil, da sem Slovenec«

»Formalno bo moja dolžnost, da Slovenijo obravnavam kot vse druge države, neformalno pa lahko gotovo veliko pomagam. Sloveniji ne morem zagotoviti več finančnih sredstev, kot ji pripada po pravilniku Uefe, tega ne morem nobeni drugi državi in tega tudi nisem nikomur obljubil. Vsem pa je jasno, da bodo Slovenijo, NZS in slovensko reprezentanco obravnavali drugače kot v preteklosti. Ogromno se lahko pomaga tudi na področju sponzorstva, tudi slovenskemu gospodarstvu. Neformalna pomoč je možna in jaz nikoli ne bom pozabil, da sem Slovenec. Ko so me nekoč vprašali za kateri klub navijam, sem dejal, da za slovensko reprezentanco in nikogar drugega,« je dodal.

Veseli ga, da je imel močno podporo Balkana, ki je njegovo zmago označila za zmago celotne regije. »Če kdo razume tukajšnjo mentaliteto, kako bi se jim dalo pomagati, smo to Slovenci. Kadarkoli je Uefa reševala probleme na Balkanu, je skušala angažirati Slovence. Razumemo jezik, nihče nas ne sovraži. To je na nek način tudi zmaga regije,« pravi Čeferin, ki bi v domovino rad pripeljal tudi kongres Uefe. »Zelo rad bi ga pripeljal v Slovenijo. Ne morem obljubiti. Mislim, da bi bilo prav, če je predsednik iz Slovenije, da pripelje kongres v Slovenijo. Dve uri po kongresu je to težko govoriti.« V Uefo bi lahko odpeljal tudi kakšnega sodelavca iz domovine. »Nisem še govoril z njimi. Nekaj Slovencev bo dobilo službo v Uefi. Prav je, da najprej govorim z ljudmi,« je zaključil.

Stanković: Uefa bo pod Čeferinovim vodstvom boljša

Čestitke Čeferinu prihajajo z vsega sveta, pa tudi s slovenskega vrha politike. Predsednik Borut Pahor ga je nagovoril kar prek videa, ki ga je objavil na twitterju. »S tem ste velik navdih in krepite naše upanje, ponos in samozavest,« mu je čestital. Predsednik DZ Milan Brglez pa ga je pozval, naj »glas Slovenije ponese v Evropo in svet«. Čestital mu je tudi premier Miro Cerar, ki je dejal, da je danes velik dan tako za Slovenijo kot tudi Uefo, saj bo Čeferin šport vrnil h koreninam in univerzalnemu jeziku, kamor spadajo sodelovanje, druženje in poštena igra.

Za podpredsednika združenja Evropskih olimpijskih komitejev Janeza Kocijančiča je njegova izvolitev izjemen uspeh in veliko priznanje, hkrati pa daleč najpomembnejši položaj, ki ga bo Slovenija zasedla v mednarodnem športu. Za STA je poudaril, da bo imela Čeferinova izvolitev pozitivne učinke tudi na slovenski nogomet in šport: »To je zelo odvisno od več faktorjev. Odhaja na ugledno mednarodno funkcijo, zelo pozorno bo moral delati, da mu kdo ne bo očital, da preveč navija za svojo domovino.«

Polna hvale sta tudi predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker in srbska nogometna legenda Dejan Stanković. »Želimo si mir, to potrebujemo. Dobili smo novega predsednika, lahko se pogovarjamo o nogometu. Uefa je krasna organizacija in želim mu res veliko let v Uefi,« je bil jasen Šuker. Stanković pa verjame, da bo Uefa pod Čeferinovim vodstvom boljša. »Uefa je velika nogometna hiša. Zagotovo ne bi glasovali za Aleksandra, če ne bi verjeli, da bo z njim bolje. Prepričan sem, da bo bolje, Aleksander pa mogoče verjame v to še bolj kot vsi mi,« je zaključil.

Po umiku Villarja dvomov ni bilo več

Ko se je iz tekme umaknil glavni Čeferinov protikandidat Angel Maria Villar, so se možnosti za slovenskega kandidata skokovito povečale. Edini protikandidat je bil Nizozemec Michael van Praag, ki so ga pred glasovanjem javno podpirale le štiri države članice.

Oba kandidata sta še pred glasovanjem nagovorila predstavnike držav članic. Aleksander Čeferin je tako še enkrat povzel glavne smernice svoje kandidature, od transparentnosti do zmanjševanja razlik med posameznimi državami članicami.

»Ne želim izpostavljati slabih stvari, rajši bi se osredotočil na vse pozitivne vidike Uefe. Želim ponovno vzpostaviti pozitivno vzdušje, ki bo poudarjalo prijateljstvo, iskrenost in v ospredje spet vrnilo nogomet. Danes bo skozi Uefo zapihal veter sprememb, začenja se nova era. Upam, da bo šlo za ero stabilnosti, upanja in nogometa, ki je ne zanimajo privilegiji preteklosti,« je zbranim v Atenah povedal Čeferin.

Ob koncu nagovora se je obregnil še ob slogan tekmeca Michaela van Praaga, ki v ospredje postavlja grajenje mostov med revnimi in bogatimi, med vplivnimi in zapostavljenimi. »Grajenje mostov je dobro, a grajenje stadionov, akademij in igrišč za vse je še boljše. Grajenje mostov je dobro, a grajenje prihodnosti in upanja za mlade je še boljše. Če povzamem Davida Taylorja: 'Football first.' Postavimo nogomet nazaj v ospredje.«

Na kongres prišel tudi Platini

Čeferinovega predhodnika Michela Platinija so s položaja predsednika odstavili zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena Uefa. Kljub prepovedi delovanja v nogometu se je Platini udeležil kongresa v Atenah. »Zelo čustveno dojemam svojo prisotnost, a hkrati sem srečen, da bo to moj zadnji govor na kongresu Uefe. Delo bo zveza nadaljevala brez mene, k razlogom za to se zdaj ne bi vračal. Lahko samo rečem, da imam čisto vest, da nisem naredil nobene napake, ki so mi jih očitali. Hvala za devet let, mislim, da smo opravili dobro delo. Prijatelji nogometa, hvala vam za vse,« je svoje obdobje delovanja v Uefi sklenil nekdanji odlični francoski nogometaš.

Aleksander Čeferin se bo zdaj poslovil od mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije. Odprto ostaja vprašanje, kdo bo njegov naslednik, poleg tega je nejasna usoda selektorja Srečka Katanca, ki že dalj časa ne uživa več podpore javnosti.