Darku Đuriću je v njegovi paradni disciplini, plavanju na 100 metrov prosto, medaljo odnesel slab začetek. Tokrat je plaval po svojih najboljših močeh, a ga je s stopničk izrinil vrhunski nastop Kitajca Zhipeng Jina.

Slovenski paraolimpijec nastopa v kategoriji S4, ki jih določajo glede na stopnjo poškodb. Plavanje na 200 metrov ni njegova najmočnejša disciplina, a je imel pred nastopom vseeno realne možnosti za olimpijsko odličje.

Spet je začel nekoliko počasneje, po 50 metrih je obrnil kot peti, nato pa je Đurić pritisnil na plin in naslednjih 100 metrov stopnjeval tempo. Na polovici proge je obrnil kot četrti, na zadnji obrat pa prišel kot tretji.

A nato je slovenskemu plavalcu zmanjkalo nekaj moči za še hitrejši zaključek, na prvi progi, kjer ga Đurić ni mogel videti, pa je silovito finiširal Jin. Prehitel ga je šele v zadnjih desetih metrih in tako presenetljivo osvojil medaljo, Đurić pa je še drugič na paraolimpijskih igrah v Riu ostal tik za odličji.

"Jaz sem odplaval stotinko hitreje kot dopoldne. Naredil sem svoje, prehitel sem Francoza, za katerega sem pričakoval, da bo potegnil. Na drugi strani Kitajca nisem videl in žal je to četrto mesto," je bil nad razpletom razočaran Đurić.

Plaval je 3:05,03, kar bi glede na letošnje rezultate moralo biti dovolj za odličje, a je Kitajec presnetil vse, Đurića pa jezi predvsem to, da je Jin v kvalifikacijah taktiziral in hranil moči, zato ga ni pričakoval na prvih treh mestih. Zmagal je Korejec Džo Gi Seong, drugi je bil Nizozemec Michael Schoenmaker, tretji pa prej omenjeni Jin.

"Vse je naredil, kot sva se dogovorila. A žal je Kitajec zjutraj taktiziral, bil je boljši za sekundo in še malo. Darko je dal vse od sebe, a žal ni šlo,« je razplet komentiral Alen Kramar.

Za Đurića pa igre v Riu še niso končane, v nedeljo ga čaka še plavanje na 50 metrov prosto.