Končni vtis druženja s športnimi plezalci pred odhodom na svetovno prvenstvo v znamenito pariško dvorano Bercy je bil, da so se na pot odpravili odločni, da osvojijo kolajne. Dejstvo izjemne sezone v težavnosti, v kateri Janja Garnbret in Domen Škofic vodita v skupnem seštevku svetovnega pokala, ne dopušča razmišljanja zgolj o finalnih uvrstitvah, temveč o novih mejnikih in lovljenju Martine Čufar. Mojstrančanka je bila namreč daljnega leta 2001 svetovna prvakinja, kar še vedno velja za največji uspeh slovenskega športnega plezanja.

Kako močna je slovenska reprezentanca, kaže podatek, da je med potniki v Pariz tudi Mina Markovič, ki je v preteklosti na svetovnih prvenstvih osvojila že srebrno in bronasto kolajno v težavnosti, poleg tega je aktualna evropska podprvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala. In Jernej Kruder, aktualni svetovni podprvak v balvanskem plezanju.

»Lagal bi, če bi rekel, da se iz Pariza ne želimo vrniti z eno ali več kolajnami. Toda na misel mi ne pride, da bi nalagal pritiske tekmovalcem. Želim si, da bi v svojem delu uživali in se sprostili, kot to počno na tekmah svetovnega pokala. Če jim bo to uspelo, bodo prišli tudi uspehi,« napoveduje Gorazd Hren, novi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju. »Za nami je izjemna sezona, ki jo bodo skušali nadgraditi v Parizu. Predvsem Janja in Domen sta postavila veliko mejnikov, ki so nas pripeljali do tega, da smo trenutno prvi na svetovni lestvici v težavnosti,« pravi Hrenov pomočnik Luka Fonda.

Izkušena 28-letna Mina Markovič poudarja, da je imela v tej sezoni precej težav, zato se je v zadnjem času pripravljala zgolj za nastop na svetovnem prvenstvu. »Imam novo ekipo ljudi, s katerimi sodelujem in lahko rečem, da smo se v zadnjem času dobro znašli. To me navdaja z optimizmom,« pravi Ptujčanka. »Skušala bom upoštevati nasvet Gorazda Hrena ter v Parizu plezati sproščeno. Če si bom naložila pritiske, se lahko hitro zgodi nepotrebna napaka,« napoveduje Janja Garnbret, 17-letni biser slovenskega in svetovnega športnega plezanja.

Domen Škofic zna poskrbeti za kakšno sočno izjavo. »Pričakovanja so hudič,« pravi. Nadaljuje: »Po drugi strani sem v tej sezoni dosegel že toliko uspehov, da si moram zadati cilj uvrstitve na zmagovalne stopničke.« Jernej Kruder dodaja, da ne bi imel nič proti, če bi v Parizu izboljšal uvrstitev z zadnjega svetovnega prvenstva. »Res je, da bi bil ob takšnem scenariju svetovni prvak. Toda moram biti realen. Dejstvo je, da ta sezona v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju ni najboljša. Večkrat sem iskal tolažbo v skalnem plezanju, ki ga obožujem. V zadnjem času pa sem se znova posvetil plezanju v dvorani in lahko rečem, da sem dobro pripravljen.«

Poleg Janje Garnbret, Mine Markovič, Domna Škofica in Jerneja Kruderja bodo slovenske barve od danes do nedelje ob reki Seni zastopali še Martina Bergant, Tjaša Kalan, Urban Primožič in Rebeka Kamin (vsi težavnost) ter Julija Kruder, Tjaša Slemenšek in Gregor Vezonik (vsi balvan).

Organizatorji pričakujejo, da si bo boje za naslove svetovnih prvakov v hitrostnem plezanju, kjer Slovenija ne bo imela svojega predstavnika, balvanskem plezanju in težavnosti v dvorani Bercy ogledalo več kot 20.000 gledalcev.