Mondavi je sinonim za kalifornijska vina, natančneje za vina iz doline Nape. Robert Mondavi je tisti, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letih kalifornijska vina postavil na zemljevid sveta, mnogi pa so prepričani, da je tudi za desetletja dolgo določil globalni vinski okus. Toda za vsakim vinarjem stoji vinarka. Tudi za legendarnim Robertom Mondavijem je stala ženska. Njegova druga žena Margrit Biever Mondavi, ki je pred kratkim umrla stara 91 let in je bila svojevrstna matriarhinja Nape.

Koncept vina, hrane in umetnosti

Rodila se je v Švici, v Sankt Gallnu, v družini, kjer so bili prepričani, da je poleg izobrazbe na področju glasbe, literature in umetnosti potrebno tudi poznavanje hrane in pijače. Vse skupaj je gospa Margrit mnogo let pozneje s pridom uporabljala pri promociji kalifornijskih vin. V Ameriko je prišla po drugi svetovni vojni, ko se je poročila z ameriškim vojakom Philipom Bieverjem in se ustalila v Napi. V začetku šestdesetih je družini Mondavi predlagala, da bi na njihovi posesti organizirala koncert. Kmalu zatem jo je družina najela kot vodnico po njihovi posesti s plačilom dva dolarja na uro.

Tedaj, leta 1964, je tudi prvič srečala Roberta Mondavija, ki je bil nad njo navdušen, morebiti tudi zaradi njenega evropskega rodu, in ko je kupil svojo posest, jo je zaposlil kot osebo, zadolženo za odnose z javnostjo. Njena naloga je bila popularizirati vino. To je dosegla tako, da je vino – kako zelo evropsko – povezava z umetnostjo. Vinska klet Mondavi je po njeni zaslugi postala zbirališče pisateljev, glasbenikov, slikarjev, vsako leto je organizirala poletni festival, na katerem so nastopile take legende, kot sta Ella Fitzgerald in Harry Belafonte. Kot navdušena sladokuska je v sedemdesetih na posesti organizirala tudi gostovanja francoskih kuharjev, tako sta na posesti Mondavi kuhala tudi Paul Bocuse in Julia Child.

Robert Mondavi in Margrit sta bila zapletena v dolgotrajno ljubezensko razmerje še ko sta bila oba poročena. Konec sedemdesetih sta se ločila od svojih prvih zakoncev in se leta 1980 poročila. Skupaj sta obnovila operno hišo v Napi in kalifornijskih univerzi darovala 35 milijonov dolarjev za ustanovitev inštituta za hrano in vino. Celo ko so leta 2004 vinsko klet prodali, je ostala zadolžena za kulturne dogodke, kar je ostala tudi po moževi smrti leta 2008 in je bila še vedno ambasadorka Mondavijevih vin, predvsem pa najbolj živahna gostiteljica v Napi, ki je svoje goste med drugim učila tudi, da se mora nazdravljati vedno z globokim pogledom v oči.

Margrit je bila še zadnja članice družine Mondavi iz časa pionirstva kalifornijskih vin. V začetku letošnjega leta je umrl tudi Robertov brat Peter Mondavi, s katerim sta bila sicer večino življenja skregana, a sta se leta 2005 pobotala in skupaj naredila sod vina Ancora Una Volta iz grozdja z obeh posesti. Sod so na dobrodelni dražbi, ki jo je organizirala Margrit, prodali za 400.000 dolarjev. Zdaj, po smrti vseh treh, je zapuščino Mondavijevih dokončno prevzela naslednja generacija. Klet Petra Mondavija CK Mondavi, ki je na stari družinski posesti, vodijo njegovi otroci, prav te dni pa so najeli novega enologa. Klet Roberta Mondavija, od katere je po prodaji v družinski lasti ostal le Continuum Estate z enim samim, sicer najboljšim vinogradom, pa vodijo Robertov sin, hči in štirje vnuki.