Lahko bi rekli, da v eni sami preprogi zaznamo sledi turkmenskih, frizijskih, perzijskih, kitajskih, mongolskih in drugih kulturnih vplivov. Leta 464 pr. n. št. so v Mongoliji že izdelovali preproge. Najstarejšo so našli leta 1949 v Sibiriji v grobu skitskega princa (iz 5. stol. pr. n. št.), imenovano Pazirik. Tako lahko z gotovostjo trdimo, da je bila Perzija zibelka izdelovanja volnenih preprog.

Kako delimo preproge

Preproge lahko razdelimo glede na okolje, v katerem nastanejo, tehniko izdelave in vrsto dizajna. Po navadi nosijo ime kraja ali mesta, kjer so bile izdelane. Delijo se na vozlane (tepihe) in nevozlane (kilime). Prva volna se je predla in tkala že pred 6000 pr. n. št. Prvotna vlakna so bila volna, bombaž, svila in drugo. Nomadi verjamejo, da jih hoja po volni ščiti pred revmo. Originalna perzijska preproga ne povzroča alergij, saj mastna volna pobira prah iz okolice, da se ta ne dviguje, in deluje kot filter.

Poglejmo samo nekaj dobrih plati naravnih vlaken: prijetnost, prožnost, udobnost, samougasljivost, dobra zvočna in toplotna izolacija. Za volnene preproge prav tako velja, da so to talne obloge, ki se umažejo najpočasneje, sledijo tiste iz poliamidnih vlaken. Poliestrska in akrilna vlakna so nekoliko manj trpežna in podvržena nastanku pilinga (nopkov), medtem ko so polipropilenska najmanj podvržena pilingu in pojavu statične elektrike.

Vse vrste: od strojno do ročno izdelanih

V Kemoplastovem programu najdete vse vrste preprog – od strojno in ročno izdelanih volnenih, svilenih, bombažnih, sisalovih, kokosovih in bambusovih preprog. Obstaja tudi cela vrsta sintetičnih materialov, ki imajo to prednost, da jih je lažje vzdrževati in so odpornejši na zunanje dejavnike. Omogočajo načine tkanja, ki jih naravni materiali ne omogočajo. Preproge uvažamo tako rekoč z vsega sveta, najdete pa jih v vseh razstavno-prodajnih salonih po Sloveniji. V programu Kemoplasta boste našli tudi možnosti kombinacij preprog in tekačev ali samo tekačev za stopnice in hodnike v različnih širinah (od 50 do 130 cm), za različne namembnosti in različnih kakovosti.

Ročno tkane iranske, perzijske preproge so izredno dragocene in so klasika, ki nikoli ne gre iz mode. Vendar bodo tisti, ki želijo biti v koraku s časom, sledili sodobnim smernicam. Letos so modne pisane preproge, ki v prostor vnesejo dinamiko in ga oplemenitijo. Preproge morajo biti kakovostne in trpežne. Lahko jih položimo v vse prostore: v dnevne prostore takšne, ki prostoru dajo harmonijo; v jedilnico dovolj velike, da zajamejo mizo in stole; v kuhinjo kuhinjske tekače, ki jih položimo ob kuhinjske elemente, da se tla zaščitijo pred obrabo. Tudi v spalnice sodijo manjše preproge, da stopimo na mehka tla, v otroške sobe pa takšne, ki jih je lahko vzdrževati. Tudi v kopalnico se podajo, saj vsak rad stopi na topla tla.

Redno vzdrževanje za dolgo življenjsko dobo

Če želite podaljšati življenje svoji preprogi ali tekaču, ga redno sesajte in enkrat na leto globinsko očistite. S čiščenjem ni treba pretiravati, da ne uničite vlaken. Preproge je treba pogosto zračiti, pogosteje obračati, da se na njih ne poznajo odtisi pohištva. Preprogo je dobro enkrat na leto povaljati v svežem snegu ali za čiščenje uporabiti vodo, ki ni klorirana (najbolje izvirsko). Pravilno krtačenje preproge poteka v smeri dlačic in ne obratno.

To je bil le kratek skok v tako bogato zgodovino preprog. Bogato izbiro za mrzle dni pa vam lahko ponudimo v naših razstavno-prodajnih salonih po vsej Sloveniji.

Ingrid Smrkolj, vodja nabave, Kemoplast d.o.o.