Hiše sta oblikovali arhitektki Mojca Basaj Kos in Nika Weingerl iz projektnega biroja Mega Team, okolico hiš pa krajinska arhitektka Danica Račič Ahačič. Vse projekte, načrte, pridobivanje gradbenega dovoljenja in samo gradnjo mora nekdo voditi, Vesel pa ima k vsemu temu zelo osebni pristop, kar pomeni tudi, da je praktično vsak dan na gradbišču in dela res samo s preizkušenimi partnerji in materiali.

Prospekt Wienerberger 2017

Omenjene hiše bodo predstavljene tudi v prospektu skupine Wienerberger za leto 2017. Tri enodružinske hiše stojijo na parcelah velikosti okoli 500 m2 in imajo skupno bivalno površino okoli 230 m2 (stanovanjska površina, vhod, kolesarnica, terasa, nadstrešek). Objekti so grajeni z opeko Porotherm debeline 30 cm, predelne stene so iz opeke Porotherm debeline 12 cm, izolacija je kontaktna (stiropor debeline 15–18 cm), del je prezračevane (Baumit, del fasade obložen z naravnim kamnom, plošče Fundermax s posebno izolacijo). Kritina na strehi je Tondach model Figaro (siva engobirana), originalni zračniki ter vgrajena posebna izolacija za poševne strehe. Vsi kleparski elementi oziroma detajli so izdelani iz visokokakovostne modro-sive pločevine Rheinzink, ravne strehe in terase so obdelane s tehniko Rephanol in posebno trdno izolacijo. Okolica objekta je tlakovana (tlakovanje Semmerlock, granitne kocke), nadstrešek in vse zaščitne ograje so kovinske, pocinkane in prašno barvane, nadstrešek je pokrit s kaljenim steklom. Okolica je zasajena z živo mejo, grmovnicami in višjimi drevesi, na zemljišču je položena travna ruša.

Inženiring

In kaj pripoveduje Vesel? »Ko se lotevam nekega projekta, vedno razmišljam, kako bi bilo, če bi na tem mestu živel jaz. Inženiring sicer lahko združimo pod besede vodenje projekta in gradnje ter koordinacija del, vendar je še marsikaj več. Gradim vedno za trg, včasih za znane kupce, drugič tudi ne. Moje vodilo je, da v gradbeno ekipo povabim preizkušene obrtnike in mojstre, ne pa velikih podjetij. Pri manjših samostojnih podjetnikih je običajno, da je mojster oziroma podjetnik vedno poleg in večino del izvaja sam s svojo ekipo, kar zagotavlja kakovost. Z večino obrtnikov sodelujem že več kot 10 ali celo 15 let in jih poznam. Potem so tu načrti. Za dobro gradnjo morajo biti izdelani ne le kakovostno, ampak tudi pregledno z vsemi izvedbenimi projekti za strojno in električno inštalacijo, s projektom statike z armirnimi načrti arhitekture in detajlov. Na objektu sem praktično vsak dan in nimam navade hkrati voditi več projektov hkrati. Moja stalna prisotnost pomeni hkrati tudi neformalni nadzor, čeprav na objektu sodelujejo tudi pooblaščeni nadzorniki. Ampak jaz obrtnikom nekako ves čas gledam pod prste. Posamezni obrtnik, na primer električar, 'pelje' področje svojih del do konca in ga med gradnjo nikoli ne zamenjam.

Zelo pomembna je skrb za red in čistočo na gradbišču. Pravzaprav že s tem vsakega obrtnika usmeriš v višjo kakovost. Nekdo, ki pride v razmetano hišo, se obnaša drugače, kot nekdo, ki vstopi v povsem pospravljeno,« pripoveduje Vesel. Veliko pozornosti namenja tudi odnosom s sosedi, kajti še tak hrup ali kar koli drugega bo manj moteč, če bo vodja gradnje na to opozoril sosede, jih povprašal, kaj jih moti, predvsem pa bo že on vzpostavil dobre sosedske odnose.

Naravni materiali

Pravi, da pri klasični gradnji ne pristaja na zelo kratke roke, ki slabo vplivajo na gradnjo. Trajnostna gradnja z opeko Porotherm pač traja zahtevanih od 12 do 15 mesecev od začetka do vselitve. Omenjeni objekti so grajeni klasično, z malto, za sistem Dryfix z brušeno opeko se ni odločil, ker so imeli na razpolago dovolj dolge roke. Pri sistemu Dryfix se namreč brušeno opeko lepi in je zaradi tega v stene vnesene manj vode kot pri klasičnem sistemu, tako je mogoča hitrejša vselitev. Objekti so končani, očiščeni, izvedba pa je skoraj finalizirana. Za dokončanje objekta je potreben še kakšen mesec dni, gre pa predvsem za to, da lahko kupec oziroma bodoči lastnik izbere določene materiale, kot so talne obloge in še nekatere podrobnosti.

Sodelovanje inženiringa Peritia in biroja Mega team poteka že več kot 15 let, gradnja poteka s preizkušenimi naravnimi materiali (opeka Porotherm in strešniki Tondach) in stalnimi sodelavci obrtniki, sad vsega sodelovanja pa najbolj plastično opisujejo besede arhitektk mame in hčerke Mojce Basaj Kos in Nike Weingerl: »To so moderne hiše s tradicionalnim pridihom in dušo, hiše, na katerih se pogled spočije.« Pa ne le to … (hh)