Udobje bivanja ni prezrto

Pri aktualnem povzdigovanju pomena varčevanja energije se rado zgodi, da je prezrt najpomembnejši dejavnik gradnje – zdravo bivališče z naravno svetlobo, s svežim zrakom, z gradbenimi materiali brez strupenih primesi in podobnimi dejavniki, ki vplivajo na naše bivalno počutje in seveda zdravje. V podjetju EKO-Gradvest so se temu zavezali že na začetku delovanja, ko so pred desetimi leti začeli graditi individualne hiše in večstanovanjske bloke za trg. Takrat so začeli gradnjo poenoteno načrtovanega naselja Moj novi dom v Gmajnici pri Komendi. Postopno gradnjo 21 individualnih enodružinskih hiš in 12 večstanovanjskih dvonadstropnih blokov (po sedem stanovanj) zdaj končujejo z dvojčkom ob cesti v Podborštu. Na voljo je le še ena enota dvojčka s stanovanjsko površino 155 kvadratnih metrov in pripadajočim zemljiščem 350 kvadratnih metrov za 219.000 evrov. Idilično naselje leži v neposredni bližini smučarskega centra Krvavec, letališča Brnik, Kamnika, Kranja, Domžal, ne nazadnje pa tudi do Ljubljane ni več kot dvajset kilometrov.

Po Komendi v Logatec

Po zgledu in izkušnjah iz Komende že nastaja tudi novo podobno naselje Martinj hrib, ki velja za elitni del Logatca. Naselje leži le lučaj od vstopno-izstopne postaje avtoceste Ljubljana–Koper. Mimo njega vodi tudi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, nedaleč pa je stara cesta Vrhnika–Postojna. Na pristopni (severni) strani meji naselje na nov predel Logatca z novozgrajenimi individualnimi hišami, sicer pa ga obdaja gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti, urejen je le dovoz do objektov.

Tu je večstanovanjski objekt z osmimi stanovanji že zgrajen do tretje gradbene faze in bo vseljiv predvidoma prihodnjo pomlad. Stanovanja v bloku merijo od 54 do 96 kvadratnih metrov in so na voljo za ceno od 109.000 do 119.000 evrov. Pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij.

Gradijo že tudi prvo od štirih enodružinskih hiš, ki je sicer že prodana. Na voljo pa so še tri samostojne hiše s stanovanjsko površino od 156 do 173 kvadratnih metrov in z od 377 do 487 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča. Cena zanje se giblje od 179.000 do 239.000 evrov, odvisno od površine in gradbene faze (tretja gradbena faza ali na ključ).

Na začetek gradnje čaka še šest načrtovanih vrstnih hiš z bivalno površino od 134 do 151 kvadratnih metrov in z od 173 do 229 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča na enoto. Njihova cena na ključ znaša od 209.000 do 219.000 evrov. Po predvidevanjih bi naj bile te vrstne hiše dokončane v prihodnjem letu.

Prijazni materiali in način gradnje

Pri tem je pomembno vedeti, da mojstri ves čas uporabljajo naravi prijazne materiale in načine gradnje. Objekti so zasnovani tako, da z ustrezno izolativno zasteklitvijo izkoriščajo optimalno lego sončne poti čez dan. Kot rečeno, gre namreč za kakovostno klasično gradnjo energijsko varčnih oziroma nizkoenergijskih objektov z opečnimi nosilnimi stenami, ki akumulirajo notranjo toploto, jo sproščajo v prostor in tako ohranjajo razmeroma konstantno temperaturo. Tankoslojna termoizolacijska kontaktna fasada ima 16 centimetrov debelo izolacijo. Stavbno pohištvo je leseno in zastekljeno s trislojnim termopanskim steklom s toplotno prevodnostjo 0,7 W/m2K. Za ogrevanje bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak/voda. Čistilna naprava je skupna za celotno naselje, kar velja tudi za drugo komunalno ureditev z vso potrebno infrastrukturo.

Streha ima leseno ostrešje in jekleno kritino s peščenim posipom, ki blaži hrup dežnih kapelj in upočasnjuje vodni curek. Pozimi preprečuje zdrs snega. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bi sedanjim in bodočim kupcem zajamčili dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške vzdrževanja. V podjetju EKO-Gradvest torej kljub neprijaznim gospodarskim razmeram vztrajajo pri kakovostni gradnji stanovanj.

Pomoč pri postopkih

Za naštete novogradnje lahko v podjetju EKO-Gradvest zainteresiranim kupcem pomagajo pri urejanju bančnih posojil in drugih ustreznih dokumentov. Pomagajo v postopkih pri notarskih zapisih in vpisu v zemljiško knjigo. Pomagajo torej urediti vse potrebne ali če želite nujne birokratske postopke. Stanovanja prodajajo finančnih bremen prosta, kar pomeni, da jih lahko kupci zastavijo za hipotekarno posojilo v svojem imenu. (km)

Več o dejavnostih podjetja EKO-Gradvest na facebooku: https://www.facebook.com/EKO-Gradvest-